Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Italienska ostar

Italien är ett riktigt ostland där osten är en central del av matlagningen. Den italienska osten tillsätts med fördel i alla sorters rätter, till exempel på pizza, pasta, och i gratänger. Mjölken kan komma ifrån buffel, får, get, eller ko.

Den mesta kända av italienska ostar är troligen Parmigiano Reggiano. Den smuliga, smakrika osten är starkt förknippad med italiensk matlagning och få pastarätter är kompletta utan några rivtag parmigiano reggiano på toppen. 

Några exempel på välkända italienska ostar:

  • Parmigiano Reggiano - klassisk italiensk ost gjord på komjölk.
  • Scamorza - italiensk filata-ost. En rökt mozzarella.
  • Taleggio - italiensk halmjuk kittost.
  • Buffelmozzarella - italiensk krämig ost gjort på mjölk från vattenbuffel.
  • Gorgonzola - italiensk grönmögelost.
  • Grana Padano - italiensk smulig hårdost, något mildare än parmigiano reggiano.
  • Ricotta - italiensk färskost; konsistensen liknar keso en aning.
  • Mascarpone - mjuk och fyllig italiensk färskost.

#tema

Utvalda italienska ostar hos oss på Wernerssons

  • Burrata är en italiensk dessertost med mycket gräddighet - både i smak och konsistens. Osten är en färskost som handtillverkas. Burrata kallas också “drottningen av mejeriprodukter” och passar utmärkt i bland annat sallader, på pizzor, eller helt enkelt att ätas som den är med lite olivolja och basilika. 

  • - Parmigiano Reggiano, eller parmesanost som den kallas i vardagligt svenskt tal, är en riktigt ostklassiker som de flesta säkert har avnjutit. Den italienska hårdost tillverkas bara i utvalda områden och lagras i uppemot 2 år för den allra bästa, skarpaste, och fylligaste smaken. 

  • - Taleggio är en italiensk kittost som ofta kommer i kvadratisk form. En rejält doftrik ost, med en lite mildare smak.Osten tillverkas i området Lombardiet, närmare bestämt i och omkring staden Taleggio. Ursprungsskyddad i EU.

  • - Mascarpone är mest väökänd för att vara basen i desserten Tiramisu. Den mycket krämiga och söta osten är perfekt i desserter. Osten görs på komjölk och är ett utmärkt och godare substitut för till exempelvis crème fraiche eller vispad grädde.