Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Blåmögelosten bär på en lång historia och är populär bland finsmakare världen över. Det sägs att den upptäcktes av en slump – redan tillbaka på 600-talet. I en grotta utanför byn Roquefort glömde en fårahede sin matsäck, som vid hans återkomst hade angripits av mögelsvamp – Penicillium Roqueforti, något som fanns naturligt på plats i grottan. Tack vare mögelsvampen hade osten utvecklat en säregen smak, sin karaktäristiska marmorering och sin mjuka konsistens.

Mognadstiden för blåmögelostar är mellan 3-6 månader och processen sker inifrån och ut, genom ostens lufttunnlar. Ju längre möglet får utvecklas – desto starkare smak får din blåmögelost.

Blåmögelost eller grönmögelost?

Den vanligaste benämningen i Sverige är grönmögelost. På engelska däremot så heter ostarna ”blue cheese”, vilket har nästlat sig in även bland svenska ostälskare. Färgen i osten drar för vissa ibland åt grönt, och ibland åt blått, vilket kan tros vara anledningen till att båda färgerna används.

 

Serveringstips till din blåmögelost

-          Mögelostar har ofta kraftfulla och intressanta smaker, välj gärna neutrala kex så att dess smak inte överväldigar ostens.

-          Välj en eller fler lite sötare marmelader eller sylter, som balanserar ut sältan i mögelosten.

-          Färsk frukt är ett bra komplement till mögelosten - till exempelvis päron, vindruvor, eller fikon.

-          Välj gärna ett sötare vin för att komplettera den salta och smakrika osten. Ett aningen sötare rött eller vitt vin är att föredra till din blåmögelost.

Fråga oss!