- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Blåmögelostar
Blåmögelosten bär på en lång historia och är populär bland finsmakare världen över. Det sägs att den upptäcktes av en slump – redan tillbaka på 600-talet. I en grotta utanför byn Roquefort glömde en fårahede sin matsäck, som vid hans återkomst hade angripits av mögelsvamp – Penicillium Roqueforti, något som fanns naturligt på plats i grottan. Tack vare mögelsvampen hade osten utvecklat en säregen smak, sin karaktäristiska marmorering och sin mjuka konsistens.
Mognadstiden för blåmögelostar är mellan 3-6 månader och processen sker inifrån och ut, genom ostens lufttunnlar. Ju längre möglet får utvecklas – desto starkare smak får din blåmögelost.
Blåmögelost eller grönmögelost?
Den vanligaste benämningen i Sverige är grönmögelost. På engelska däremot så heter ostarna ”blue cheese”, vilket har nästlat sig in även bland svenska ostälskare. Färgen i osten drar för vissa ibland åt grönt, och ibland åt blått, vilket kan tros vara anledningen till att båda färgerna används.
Serveringstips till din blåmögelost
- Mögelostar har ofta kraftfulla och intressanta smaker, välj gärna neutrala kex så att dess smak inte överväldigar ostens.
- Välj en eller fler lite sötare marmelader eller sylter, som balanserar ut sältan i mögelosten.
- Färsk frukt är ett bra komplement till mögelosten - till exempelvis päron, vindruvor, eller fikon.
- Välj gärna ett sötare vin för att komplettera den salta och smakrika osten. Ett aningen sötare rött eller vitt vin är att föredra till din blåmögelost.