- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Plockmat - Receptsamling på småplock
Plockmat
Mingelmat, tilltugg, snittar, eller fingerfood – plockmat har många namn. När plockmat serveras bör tilltuggen ska vara smakrika, lättlagade, och bör fungera väl att plocka upp samtidigt som att man håller en konversation flytande.
När du förbereder din plockmat kan du variera in i oändlighet – det finns inga färdiga mallar hur du måste göra. Passa på att blanda smakerna hejvilt och presentera det cvackert, det kommer kännas både lyxigt och uppskattas av dina gäster.
För en lyckad tillställning fylld med härlig plockmat följ nedan tips:
- - Tänk på att variera textur. Tänk både kallskuret men även aningen mer bakade tilltugg, till exempelvis vår vita pizza med Jarlsberg® som vi nedan tipsar om.
- - Det ska vara enkelt att ta i, och inte vara gjort i för stora bitar.
- - Blanda gärna smaker – både milt och starkt så att det finns något för alla. Krämig mozzarella kanske passar till ett tilltugg, medan blåmögelost till ett annat. Sött och salt är även en bra kombination som kan bli en riktig smakexplosion.
- - Våga testa på nytt! För lyckad plockmat behöver du inte hålla dig till några regler - tänk dig att det är en buffé fast i miniformat.
- - Gör gärna generösa mängder av plockmaten så behöver du inte riskera att den tar slut.
Recept och inspiration för festlig plockmat
Plockmat: Filodegsknyten med tomat, buffelmozzarella och basilika
Krispig och mjuk filodeg fylld med härliga tillbehör som alla tycker om. Smakerna av tomat, basilika, och mozzarella passar utmärkt ihop och får dig ett tänka på en sensommardag i Italien.
Plockmat: Friterade chèvrebollar med rotfruktschips
En lyxig variant av chili cheese är att fritera krämig chévre till små välsmakande bollar. Du blandar chèvre (gärna Kolibrie) med crème fraiche, doppar i vetemjöl, ägg, och ströbröd och för sedan dem ner i het olja. Ut kommer frasiga bollar med mjuk insida. Ett utmärkt tillbehör är hemmagjorda rotfruktschips.
Läs mer här om hur du går tillväga.
Plockmat: Ostrullar med bavaria blu
Busenkla ostrullar med lite vuxnare smaker gör du enkelt med en blåmögelost från oss på Wernerssons. Bavaria Blu är en smakrik ost som här blandas med bland annat mjukost, avokado, och kinakål för att bli en perfekt wrap på buffén.
Följ receptet här.
Plockmat: Vit pizza med Jarlsberg®
Minipizzor är den ultimata plockmaten – smält ost går hem hos de flesta. Osten Jarlsberg® tillför en nötig smak som passar utmärkt på pizza. Skär upp dem i mindre portioner och för en icke-vegetarisk variant så passar det utmärkt att lägga till serranoskinka.
Läs mer om receptet genom att klicka här.