- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Getostar
Getostar
En välkänd och omtyckt ost är den karaktäristiska getosten. Getost, som även kallas chèvreost har fått sitt namn ifrån att den just görs på getmjölk (chèvre = get på franska). Den karaktäristiska smaken som bara getost har, kommer ifrån kaprinsyra.
Getostar kommer i många olika toner och konsistenser – vissa är smuliga och mer syrliga, medan andra är krämigare och mjukare i smaken.
Till skillnad från komjölk är det vanligaste användningsområdet för getmjölk just tillverkning av getost – och den uppskattas av människor runt om i hela världen. Processen att tillverka getost är en gammal tradition som funnits i flera hundra år, men har förstås utvecklats betydligt och skiljer sig idag mellan tillverkarna.
Du kan läsa ännu mer om chèvre här.
Några getostar från vårt sortiment på Wernerssons:
- Caprinelle getost är en gulvit hårdost med en brunaktig skorpa. Den tillverkas av ren getmjölk i Pyreneerna och får en mild och fruktig smak.
- Chèvre kolibrie har den karaktäristiska rullformen och kan ätas både med eller utan kant. Skärs med fördel i skivor och blir gott till exempelvis med honung och rödbetor. Smaken är pikant, frisk och krämig.
- Holländsk getost** är fast i konsistensen och går enkelt att dela. Karaktäriseras av sin ljusa, gulvita färg och har en aromatisk, rund, och fräsch smak. Lagras i tre månader och är märkt av Skyddad Geografisk Beteckning (SGB).
Recept med getost
Fyllda tomater med chèvre på toppen
Kombinerar du söt och fräsch tomat med smakrik chèvre kan magi uppstå. Här i ett enkelt recept som blir ett nytänkande komplement till köttbiten, eller en trevlig förrätt. Tomaterna toppas även gärna med smakrik parmigiano reggiano för en välbalanserad och mustig smak.
Sockereldad chèvre med variation på betor, pestosallad och mandel
Vegetarisk lyx blir det när chèvre grillas lätt och kombineras med härligt fräscha grönsaker. Saknar du en handbrännare går det utmärkt att gratinera osten i ugn.
Vegetariska quesedillas med chèvre
Quesedillas är den perfekta plockmaten som fungerar finfint på buffén eller på minglet. Här i ett enkelt recept med chèvre och tomat, där getosten blir krämigt mjuk tack vare en snabb stekning i stekpanna eller på grillen.