Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00

En syrlig ost har en distinkt karaktär och gör sig god som tilltugg såväl som i mat. I denna artikel kommer vi lyfta hur syrliga ostar tillverkas och vilken dryck som bäst kompletterar dem.

Färskostar

När den krämiga färskosten gör sig utmärkt som smörgåspålägg, men även som ingrediens i matlagning och bakning. Under tillverkningen berikas den med grädde på en halt upp till 70% och därefter kan den smaksättas med kryddor såsom vitlök, paprika och svartpeppar. Lagringstiden sker under ett fåtal veckor och den färdiga färskosten får alltid en mild, syrlig smak, tack vare den naturliga syrningskulturen. Osten innehåller många bra näringsämnen, såsom fosfor, vitamin A, kalcium, vitamin B12 och zink.

Getostar

Den utsökta getosten tillverkas av mjölk från tamgetter. Dess distinkta smak kommer från att den innehåller kaprinsyra, vilket är en smakrik fettsyra som främjar utvecklingen av våra goda tarmbakterier. Tack vare syrans positiva inverkan på kroppen kan även många laktosintoleranta njuta av den syrliga osten. De vanligaste getostarna är den franska chevrèosten, den grekiska fetaosten och cypriotiska halloumin.

Vilken dryck passar till syrlig ost?

När du ska bjuda på syrliga ostar vill du framhäva dess karaktär med en passande dryck. Syrlig dryck balanserar syrlig ost på ett fint sätt, vilket är varför man ofta kombinerar osten med en frisk dryck, rik på syra. 

När du ska servera getost utgör friska och fruktiga viner ett utmärkt komplement, däribland sauvignon blanc. Även suröl och ljus veteöl kan framhäva getostens tydliga smaknoter.

Till färskost bör du välja friska och fruktiga vita viner, bäriga rödviner eller mousserande vin. Om du föredrar öl till osten gör sig syrliga öl eller veteöl bäst för att höja smakupplevelsen.

 

Fråga oss!