Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00

En väl sammansatt ostbricka bör innehålla både hårda och mjuka ostar som varierar i smak – från milda och krämiga varianter till starka och nötiga. Att sätta ihop en bricka kan vara en kreativ och rolig process och det finns egentligen inga rätt eller fel. Vill du ha tips på populära ostar som skapar en välbalanserad och smakfull bricka kan du spana in våra tips på 10 goda ostar efter maten: 

  1. 1. Brie – Mjuk och krämig fransk ost med mild smak.
    2. Cheddar – Klassisk brittisk ost med en distinkt nötig smak och fast konsistens.
    3. Gruyere – Schweizisk hårdost med en nötig smak.
    4. Camembert – Mild och krämig fransk mjukost.
    5. Fetaost – Salt och smulig grekisk ost.
    6. Blåmögelost – Stark och smakrik ost med karaktäristiskt blå mönster.
    7. Parmesan – Kornig italiensk hårdost med stark och nötig smak.
    8. Chèvre – Mjuk och mild getost med en lite syrlig smak.
    9. Manchego – Spansk fårost med en smak som varierar från mild till stark, beroende på ålder.
    10. Roquefort – Stark och smakrik fransk blåmögelost.

Kombinera med smakrika tillbehör

En ostbricka är inte fulländad utan sina tillbehör. Traditionerna ser olika ut i olika länder, men vanligt är att servera ostarna tillsammans med färskt bröd, kex, frukt eller nötter. Ett väl valt vin är också viktigt för en komplett smakupplevelse. Vilket vin som lämpar sig bäst beror på vilken ost du bjuder på. Smakrika hårdostar fungerar oftast bra med kryddiga och mustiga viner, medan milda vitmögelostar smakar som bäst tillsammans med ett friskt och fruktigt vin.

Fråga oss!