- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Ost efter maten – Dessertostar som gör succé
En väl sammansatt ostbricka bör innehålla både hårda och mjuka ostar som varierar i smak – från milda och krämiga varianter till starka och nötiga. Att sätta ihop en bricka kan vara en kreativ och rolig process och det finns egentligen inga rätt eller fel. Vill du ha tips på populära ostar som skapar en välbalanserad och smakfull bricka kan du spana in våra tips på 10 goda ostar efter maten:
-
1. Brie – Mjuk och krämig fransk ost med mild smak.
2. Cheddar – Klassisk brittisk ost med en distinkt nötig smak och fast konsistens.
3. Gruyere – Schweizisk hårdost med en nötig smak.
4. Camembert – Mild och krämig fransk mjukost.
5. Fetaost – Salt och smulig grekisk ost.
6. Blåmögelost – Stark och smakrik ost med karaktäristiskt blå mönster.
7. Parmesan – Kornig italiensk hårdost med stark och nötig smak.
8. Chèvre – Mjuk och mild getost med en lite syrlig smak.
9. Manchego – Spansk fårost med en smak som varierar från mild till stark, beroende på ålder.
10. Roquefort – Stark och smakrik fransk blåmögelost.
Kombinera med smakrika tillbehör
En ostbricka är inte fulländad utan sina tillbehör. Traditionerna ser olika ut i olika länder, men vanligt är att servera ostarna tillsammans med färskt bröd, kex, frukt eller nötter. Ett väl valt vin är också viktigt för en komplett smakupplevelse. Vilket vin som lämpar sig bäst beror på vilken ost du bjuder på. Smakrika hårdostar fungerar oftast bra med kryddiga och mustiga viner, medan milda vitmögelostar smakar som bäst tillsammans med ett friskt och fruktigt vin.