- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Mögelostar
Mögelostar
Går det verkligen att äta mögel? Ja – i ost. Mögelost kommer i mängder av smaker och konsistenser, men gemensamt har de att mögelsvamp har tillsatts för att skapa goda och kreativa ostaromer.
Mögelostar delas vanligen upp i två varianter;
- Vitmögelostar är ofta gräddigare och relativt milda i smaken. De utsätts för vitmögelkultur redan i ystmjölken, som sedan utvecklas och sprids på ostens yta. Detta gör att osten mognar utifrån och in, vilket ger den sin typiskt skyddande yta med en krämigare inre.
- Blå- och grönmögelostar, faller under samma kategori. En svensk variant av denna sorts mögelost är ädelost. Ostarna varierar i smak och styrka och fetthalten brukar ligga kring 30%. Mögelostarna injiceras med mögelkulturen Penicillium roqueforti vilket tillåter syre att komma in, som ger de karaktäristiska lufthålen och den pikanta smaken.
Några utvalda mögelostar från vårt sortiment på Wernerssons
- Gorgonzola är en italiensk blåmögelost som mognar på ca 3-6 månader. Efter ca 4 veckor görs det med hjälp av nålar hål i osten så att möglet sprids, vilket ger den sin karaktäristiska marmorering. Konsistensen är krämig medan smaken är pikant och aningen kryddig.
- Camembert är en mjuk vitmögelost som härstammar från Normandie i Frankrike. Den har tillverkats sedan i slutet på 1700-talet och har en mild, gräddig och lätt fruktig smak.
- Brie är namngiven efter provinsen Brie i norra Frankrike. Vitmögelosten har en mognadstid på ca 4 veckor, beroende på storlek, och mognar utifrån och in. Mild, krämig smak som brukar passa de flesta smaklökar.
- Roquefort är en fransk blåmögelost gjord på fårmjölk. Osten lagret i 4 månader och tillverkas i området Roquefort av familjeföretaget Gabriel Coulet. Den har en tjock, något smulig konsistens och har en pikant, något salt eftersmak.