- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Olika ostar - njut av flera smaker
Olika ostar - njut av flera smaker
Ost är ett av de mest kända och älskade livsmedel i världen. De finns i en mängd olika smaker, texturer och former och kan ätas på flera olika sätt. Ost brukar vanligtvis delas in i sex olika grupper, baserat på tillverkningsmetod och karaktär i utseende, doft och smak.
De olika grupperna är: hårdost, kittost, blåmögelost, färskost, getost och vitmögelost.
Inom varje grupp finns det naturligtvis olika variationer som exempelvis vilken sorts mjölk som används, om mjölken är pastöriserad eller inte, färsk eller surnad eller om osten är lagrad och i så fall hur länge. Det innebär att det finns många faktorer som spelar in i att veta hur en ost ska kategoriseras.
Hårdost
I gruppen hårdost tillhör den ostsort som är fast i konsistensen och som kan hyvlas med med osthyvel eller skäras i skivor med kniv. Inom kategorin finns olika ostsorter som alla är särskilt omtyckta att använda både i mat, på ostbrickan och på mackan. Olika ostar i kategorin kan delas in i olika grupper som: grynpipig ost, rundpipig ost och tät ost. Välj bland hårdostar som, prästost, gruyère, cheddar, gouda, parmesan och många fler.
Kittost
Det som kännetecknar kittostar är att de under lagringsprocessen behandlas med saltlösning, vin, sprit eller öl. Det gör att det då bildas en speciell yta som ger mer smak. Bland kittostar hittar du varianter som taleggio, Munster, Port Salut och Marquis.
Blåmögelost
Blåmögelost, som också kallas grönmögelost eller ädelost, är ett samlingsnamn för flera sorters ostar som är krackelerade med mögel. Olika ostar inom kategorin har olika smaker, men något som karaktäriserar gruppen i sin helhet är den kraftfulla och distinkta smaken. Några populära blåmögelostar är Stillton, Roquefort och Danablu.
Färskost
Färskost är ett samlingsnamn för olika ostar som är mjuka i sin konsistens och söta i sin smak. I det italienska köket är det vanligt att använda flera olika varianter av färskost, i både varmrätter och desserter. Några populära i kategorin är mascarpone och ricotta.
Getost
Den smakrika getosten tillverkas av getmjölk och har generellt sett en mörkare färg och starkare smak än ost gjord på komjölk. Getost kan både vara hård och mjuk och variera i smak och konsistens, beroende på hur den är tillverkad och lagrad. Några vanliga sorters getost är chèvre och fetaost, som är populära att använda i olika typer av maträtter och sallader.
Vitmögelost
Vitmögelostar är vanligtvis tillverkade på ko- eller fårmjölk och kännetecknas av sin krämighet och milda smak. Osten är omsluten av vitt mögel, vilket ger den dess karakteristiska färg och smak. Möglet tillsätts till slutprodukten, då bakteriekulturen får växa på utsidan av osten under ett par veckor. Några vanliga sorters vitmögelost är brie och camembert, som är goda att avnjuta tillsammans med ett kex och fikonmarmelad.