Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Starka ostar

Starka ostar, eller smakrika ostar, är vida populära och kommer i mängder av olika styrkor och smakkombinationer. De aromatiska ostarna avnjuts gärna på en fin ostbricka eller som dessert. Starka ostar har en kraftfull smak som kan få en riktig ostkonnässör att hoppa av glädje.

Till skillnad från de mjukare och snällare ostarna såsom till exempelvis hushållsost, herrgårdost ® eller färskost, är starka ostar fyllda av komplexitet och rejäla toner och aromer. Ofta bör de kombineras med lite mildare kex och marmelader för att man verkligen ska kunna känna alla de härliga smakerna.

Vad gör då en stark ost?

Lagringstid är en viktig faktor när osttillverkaren vill få en starkare smak på sin ost. Desto längre lagringstid ger därmed desto starkare ostsmak, förutsatt att den lagras till sin osttyps optimala lagringstid - det finns en övre gräns hur länge även starka ostar kan lagras innan de utvecklar för stark ammoniaksmak. Det är därför till exempelvis färskost är betydligt mildare i smaken, då den är färskgjord och inte hinner utveckla starka och smakrika smaksättningar. 

För att få till starka ostar kan det behövas månader, ja helst år för att få de bästa dofterna, smakerna och konsistenserna. En riktigt väl- och långlagrad ost kan ses som en riktig delikatess i ostvärlden.

#tema

Några exempel på starka ostar

  • Blåmögelost, även kallade grönmögelost, är starka ostar med tillsatt mögelkultur. Exempel kan vara Bavaria Blu, Cambozola, Gorgonzola, och Stilton.

  • Kittostar är krämiga, oftast med klart gula “skal” och som generellt innehåller starka smaker. Exempel är Chaumes, Taleggio och Saint Albray.

  • Getostar är smakrika och mjuka ostar gjorda på getmjölk. Smaken är distinkt för sin typ och kommer i ett flertal olika varianter. En av de mest välkända är Kolibrie chèvre.

Fråga oss!