Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Grönmögelostar

Grönmögelost sägs ha upptäckts av en slump – när en matsäcks glömdes bort i en grotta. I grottan fanns gynnsamma förutsättningar för att möglet skulle växa till sig, och den goda mögelosten vi känner till föddes.

Nu för tiden tillsätts mögelsvampen - Penicillium Roqueforti - manuellt och ger den karaktäristiska grönblåa marmoreringen, och de många smakrika tonerna. Både ko- och fårmjölk kan användas för att tillverka grönmögelost, och även både pastöriserad eller opastöriserad mjölk.

Kärt barn har många namn – andra ord för grönmögelost är blåmögelost eller blågröna mögelostar. I Sverige är den vanligast beteckningen grönmögelost, medan ostarna i resten av världen känns igen under namnet blue cheese.

Utvalda grönmögelostar från vårt sortiment på Wernerssons:

-          Danablu ädelost är en grönmögelost med härligt skarp, krämig ton med stor sälta. Hela osten inklusive kant är ätbar, och konsistensen är halvfast med tydliga och många mögelsporer. Har tillverkats sedan i början på 1900-talet, med den klassiska Roquefortosten som förebild.

-          Danablu gräddädel är portionsförpackad ädelost med stor sälta och krämigt gräddig i tonen. Osten började tillverkas i början på 1900-talet och har en klar vit färg. Mognadstiden är mellan 2-3 månader för att utveckla sin halvfasta konsistens med tätt fördelade mögelsporer. Märkt med Skyddad Geografisk Beteckning (SGB).

#tema

Serveringstips till din grönmögelost

Grönmögelostar är generellt starka och pikanta i smaken, så välj neutrala kex som inte tar över den goda smaken från osten.

Sött är bra för balans, välj en sötare marmelad såsom fikon, päron, eller valfritt bär.

Tänk på att ta fram grönmögelostarna i god tid, de smakar allra bäst när de har blivit rumstempererade.

Fråga oss!