Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Chèvreost – getost – är en vida omtyckt ost som kommer i flera smaker och konsistenser. Den vanligaste konsistensen är krämig, smulig och aningen torr. Utsidan på chèvreost kan till exempel vara kantfri, ha en tjockare kant, eller vara rullad i ätbar aska.

Ordet chèvre kommer inte helt otippat från ostlandet Frankrike och betyder på franska get. Accenten ska hamna på första e:et (è) men på svenska ser man ibland utan accent eller med felaktig accent på det andra e:et (chevré). Ska man uttala osten rätt skippar man sista e:et och omvandlar è:et till ett ä; chävr.

Sin distinkta smak får chèvreosten genom att den innehåller kaprinsyra. Smaken är utmärkande bland ostar och helt unik i sitt slag. Chèvreost är lika god för sig själv som den är i matlagning.

Chèvre är en ost med mångfaldiga användningområdet; plockmat, förrätt, dessert, eller på ostbrickan. Ostens krämiga och lätt syrliga toner gör att den bryter av fint mot lite sötare smaker. En riktig klassiker är chèvre chaud; en grillad lantbrödsmacka med chèvreost, honung och pinjenötter. Det går även fint att lägga till rödbetor, valnötter, och annat finbladig sallad för att lyxa till det ytterligare en nivå.

Utvald chèvreost från vårt sortiment på Wernerssons:

-          Chèvre aska har en pikant, frisk mat och kännetecknas av sin omslutande aska som går fint att äta. Den svart askan håller konsistensen på osten torr.

-          Chèvre kolibrie kommer i olika storlekar. Osten har en ätbar vitmögelkant och skärs som bäst i centimenter-tjocka skivor. Mjuk, krämig och frisk smak och konsistens.

-          Chèvre honung är en getost som är smaksatt med honung. Osten är formad som en rulle och saknar kant. Smaken är frisk, pikant och lite sött tack vare honungen.

Fråga oss!