Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Ordet ädelost är en svensk benämning av de smakrika blågröna mögelostarna. Ädelostar  kännetecknas av sina kryddiga och salta smaknoter och gör sig lika gott på ostbrickan som i matlagningen. 

Så tillverkas ädelost

De flesta smakrika ädelost sorterna tillverkas av komjölk. Det blågröna möglet får man genom att tillsätta mögelkulturen penicillium roqueforti under tillverkningsprocessen. För att färgen ska träda fram måste syre tillsättas, vilket är varför osten genomborras av tunna nålar. Ju längre blåmöglet får mogna i lufttunnlarna, desto starkare blir smaken. De flesta ädelost sorterna får utvecklas mellan tre till sex månader.

När du är ute efter en smakexplosion är den blågröna mögelosten en perfekt komponent i matlagningen eller desserten. Nedan listar vi tre smakrika ädelost sorter som får smaklökarna att dansa:

Roquefort

Den franska Roqueforten är den enda blåmögelosten som tillverkas på fårmjölk. Osten har en kraftig och salt smak med en fuktig och smulig konsistens. Smaken och konsistensen uppnås när osten får lagras i grottor med jämn luftfuktighet året runt.

#tema

Gorgonzola

Till skillnad från Roquefort har den italienska gorgonzolan en rund smak och krämig konsistens. Den tillverkas på opastöriserad komjölk och gör sig väldigt god tillsammans med en bit päron.

#tema

Vad dricker man till ädelost?

Eftersom alla ädelost sorter har en tydlig sälta behövs osten balanseras med en söt dryck som motvikt. En grundregel för att få en bra kombination är att smakrik dryck passar smakrik ost. Därför kan ett sött dessertvin eller ett kraftigt rött vin utgöra ett gott sällskap till ädelosten. Även en fruktöl eller ett barley wine ger en fin kontrast.

Fråga oss!