- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Färskostar
Färskostar är krämiga ostar som har ett brett användningsområde – de kan passa både i maträtter och i efterrätter. Smakerna och tonerna varierar, de finns i både salta och söta kombinationer. Du har säkert avnjutit en fräsch sallad med mjuk mozzarella, eller en cheesecake gjort på krämig cream cheese.
Vilka olika sorters färskostar finns det – och vad rekommenderar vi?
Ett par exempel på olika sorters färskostar:
- Cream cheese – en mjuk och bredbar osttyp som finns i många olika smaksättningar.
- Mozzarella – görs på pastöriserad mjölk från ko eller buffel. Passar lika väl i salladen som på pizzan.
- Ricotta – en grynig ost som gör den utmärkt i efterrätter eller i lasagne.
- Mascarpone - härligt mjuk och småsöt ost som gärna används i efterrätter.
Några utvalda färskostar från vårt sortiment på Wernerssons:
- Cream cheese är klassikern med neutral, snäll smak som de flesta har avnjutit på en smörgås eller kex. Den har en mild och syrlig smak som gör att den är omtyckt av många.
- Roulé vitlök är en härligt krämig och bredbar färskost med en ton av vitlök. Den franska osten är rullad för hand och ser på så vis nästan ut som en rulltårta. Osten har en mild och frisk smak som passar bra både på ostbrickan och som pålägg.
- Scamorze är en ost som liknar mozzarella, även den av ostypen Pasta Filata. Osten har en intressant tillverkningsprocess, där den formas som ett päron och ’stryps’ med hjälp av ett snöre. Detta gör att den här osten får en lätt rökig och aromatisk smak som passar bra som ett alternativ till mozzarella till exempelvis på pizzan.
- Mascarpone är en krämig, söt och neutral ostmassa ifrån Italien. Den används ofta till den traditionella italienska desserten Tiramisù (betyder "pigga upp mig" på italienska) tillsammans med Savoiardikex doppade i kaffe, ägg och Marsalavin.
Recept med färskost
Cheesecake med karamelliserade popcorn
Festens höjdpunkt! En krämig cheesecake på med söta och salta popcorn är det få som tackar nej till. Den goda cheesecaken på färskost blir en perfekt avslutning på en välsmakande middag, och kakan passar såväl stora som små.
Chili cheese tops med chili och jalapeno
Små bollar av ost blir en favorit som förrätt, snittar, eller kanske bara ett ostigt komplement till tacosen på fredagsmyset? Här kombinerar du enkelt olika ostsorter – det bästa av alla världar! De friterade bollarna blir extra smakrika med tillsatt chili och jalapenos.
Sommar året om! Färskosten mascarpone blir ett lyxigt och utmärkt alternativ till vispgrädde. Kombinationen med frasiga flarn och söta jordgubbar är oslagbar och blir en garanterad favorit.