- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Ost utan fett - Finns det?
Ost är ett älskat livsmedel som kan användas till mycket, allt ifrån pålägg på mackan till topping på varmrätter och som efterrätt i form av dessertostar. Osten är en god källa till kalcium och innehåller mycket proteiner, vitaminer och aminosyror som stärker vår hälsa. Som bekant är ost rikt på både fett och salt och tyvärr finns det ingen ost utan fett. Däremot finns det många bra fettsnåla alternativ! Nedan kommer vi att gå igenom tre goda och magra ostar som du kan äta med gott samvete:
-
Ricotta
Du som vill ha en proteinrik färskost gör rätt i att välja ricottan. Osten har ett högt näringsvärde, en god sammansättning av vitaminer och innehåller bland annat A-vitamin, B-vitamin och zink. Ricottan tillverkas av vassle och är en biprodukt från annan ostproduktion. Det som utmärker ostsorten är att den har det lägsta natriuminnehållet av alla ostar, samtidigt som den är väldigt fettsnål. Ricottan gör sig väldigt god som pastafyllning men kan även användas till en uppsjö av andra söta och salta rätter.
Detta bör du tänka på om du letar efter ost utan fett
Som tidigare konstaterat finns det ingen ost som är helt fri från fett, men det finns flera alternativ med lägre fetthalt som ger dig möjlighet att njuta av god smak och få i dig viktiga hälsoämnen. Om du vill skapa en mer fettsnål kost men samtidigt ta del av ostens välsmakande fördelar bör du ha dessa saker i åtanke:
-
- Färska ostar innehållet mindre salt och fett än lagrade ostar. Även lagrade ostsorter som är märkta med “mindre fett” innehåller ofta mer fett än färska ostar
-
- Ost gjord på får-och getmjölk är nyttigare än ost gjord på komjölk. Detta beror på att vårt matsmältningssystem har enklare att förbränna mjölk från får och getter. Dessa innehåller dessutom mer näring och vitaminer
-
- Ost är ett mättande och bra komplement i många rätter och innehåller flera viktiga näringsämnen. Därför är det bra att äta ost, så länge du gör det med måtta