Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Brie och camembert är båda vitmögelostar från Frankrike, gjorda av komjölk. Ostarna påminner om varandra, samtidigt som det finns tydliga skillnader. Både brie och camembert har en rund form med ätbart skal, mild smak och krämig konsistens. 

Brieost som passar till allt

Brieost är känd för att vara en mild och krämig ost. Med sin goda smak av grädde och nöt är det en ost som är lätt att tycka om och som ofta blir en favorit på ostbrickan, oavsett ålder. Tillsammans med camembert är det två välkända ostar, vilket lett till att de blivit kopierade. Originalet brukar ändå vara svårslaget och så är det även i detta fallet. Tack vare sin milda smak går brieost att använda till mycket. Både på ostbrickan och på mackan.

#tema

Camembert blir godare med tiden

Camembert är precis som brie, mild i sin smak och lätt att tycka om. Beroende på hur mogen osten är kan den också variera den i smak. Inledningsvis har camembert en halvhård och smulig textur med mild smak. I takt med mognaden förändras också smaken något. Skalet blir något vitare och osten blir mjukare och smaken blir mer smörig och fylligare. Det mest omtyckta sättet att njuta av den goda osten är i form av att fritera den och avnjuta tillsammans med hjortronsylt.

#tema

Största skillnaderna mellan camembert och brie

  • - Till utseendet är brieost mindre och tjockare än camembert. 
  • - Vad det gäller färg, så är brie mer åt det vita hållet medans camembert är mer närmre gul i sin färg. Däremot har camemberts vita skorpa en lenare struktur till skillnad från skorpan av mogen brieost som är hård och smulig.  
  • - Grädde tillsätts i tillagningen av brieost.
  • - Brieost behöver inte åldras, medans en äkta camembert lagras i 6-8 veckor. 

Fråga oss!