- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Camembert och brie - vad är skillnaden?
Brie och camembert är båda vitmögelostar från Frankrike, gjorda av komjölk. Ostarna påminner om varandra, samtidigt som det finns tydliga skillnader. Både brie och camembert har en rund form med ätbart skal, mild smak och krämig konsistens.
Brieost som passar till allt
Brieost är känd för att vara en mild och krämig ost. Med sin goda smak av grädde och nöt är det en ost som är lätt att tycka om och som ofta blir en favorit på ostbrickan, oavsett ålder. Tillsammans med camembert är det två välkända ostar, vilket lett till att de blivit kopierade. Originalet brukar ändå vara svårslaget och så är det även i detta fallet. Tack vare sin milda smak går brieost att använda till mycket. Både på ostbrickan och på mackan.
Camembert blir godare med tiden
Camembert är precis som brie, mild i sin smak och lätt att tycka om. Beroende på hur mogen osten är kan den också variera den i smak. Inledningsvis har camembert en halvhård och smulig textur med mild smak. I takt med mognaden förändras också smaken något. Skalet blir något vitare och osten blir mjukare och smaken blir mer smörig och fylligare. Det mest omtyckta sättet att njuta av den goda osten är i form av att fritera den och avnjuta tillsammans med hjortronsylt.
Största skillnaderna mellan camembert och brie
- - Till utseendet är brieost mindre och tjockare än camembert.
- - Vad det gäller färg, så är brie mer åt det vita hållet medans camembert är mer närmre gul i sin färg. Däremot har camemberts vita skorpa en lenare struktur till skillnad från skorpan av mogen brieost som är hård och smulig.
- - Grädde tillsätts i tillagningen av brieost.
- - Brieost behöver inte åldras, medans en äkta camembert lagras i 6-8 veckor.