Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Laktos i ost - Vilka ostar är laktosfria?

Är du medveten om att traditionell hårdost faktiskt inte innehåller laktos? Det innebär att även utan märkning som "laktosfri" är den typen av ost säker att konsumera för de med laktosintolerans.

Orsaken till att detta inte specificeras på förpackningarna för hårdost är att befintliga regelverk förhindrar märkning av produkter som naturligt saknar laktos.

Hur ost blir laktosfritt

1. Alla typer av hårdost är från början utan laktos, oavsett om de är milda eller har mognat länge. I tillverkningsprocessen separeras mjölken i ostkorn och vassle genom tillsats av löpe.

2. Ostkornen formas sedan till ost, medan vasslen, som innehåller större delen av laktosen, används för andra produkter som messmör.

3. Efter några veckor minskar eventuell återstående laktos till mindre än 0,01 gram per 100 gram ost, tack vare verkan från mjölksyrabakterier, vilket gör att all hårdost betraktas som laktosfri. Däremot, färskostar som mozzarella eller fetaost erbjuds i laktosfria alternativ men är inte naturligt laktosfria på grund av sin tillverkningsmetod.

Ost för laktosintoleranta

Det finns många olika sorter av naturligt laktosfria hårdostar att välja mellan. I kategorin ingår bland annat ostar som cheddar, gouda, parmesan och manchego. Hårdostar som vanligtvis kännetecknas av en hård och kornig textur med smaker som varierar från mild till kraftfull.

Det finns många olika sätt att använda naturligt laktosfria hårdostar i din matlagning. Framförallt brukar hårdostar användas som smakförstärkare. Hårdosten är enkel att både hyvla och riva, vilket gör den perfekt att toppa en sallad med eller riva ner som fyllning i både paj eller omelett. Givetvis kan riven hårdost också användas för att gratinera gratänger eller binda ihop olika pastarätter. Det finns många olika sorter och alla kan användas på många olika sätt i matlagningen.

#tema

Naturligt laktosfri ost i matlagningen

Det finns många olika sätt att använda naturligt laktosfria hårdostar i din matlagning. Framförallt brukar hårdostar användas som smakförstärkare. Hårdosten är enkel att både hyvla och riva, vilket gör den perfekt att toppa en sallad med eller riva ner som fyllning i både paj eller omelett. Givetvis kan riven hårdost också användas för att gratinera gratänger eller binda ihop olika pastarätter. Det finns många olika sorter och alla kan användas på många olika sätt i matlagningen.

Fråga oss!