Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Kittostar

Kittostar sticker ut med sin speciella lukt och orange yta. De får sin smak från att tvättas i saltvatten. När de mognar växer speciella jäst- och bakterier på dem, vilket skapar ett rödaktigt lager. Dessa ostar varierar i smak från milda till starka, och är ofta både salta och krämiga. Detta gör dem populära hos många ostälskare.

Några utvalda kittostar från vårt sortiment på Wernerssons

Taleggio är en av de mest välkända kittostarna. Det är en krämig ost med en karaktäristisk doft, smaken är aromatisk och fruktig. Passar fint på ostbrickan och blir en fin kontrast till de kraftfulla mögelostarna och mjuka getostarna. Osten mognar relativt snabbt, ofta på bara en till en och en halv månad. Märkt med SUB – Skyddad ursprungsbeteckning.

Chaumes är från regionen Pèrigord i västra Frankrike. Den har en vacker orangefärgad yta som gör den extra estetiskt tilltalande på dessertbordet. Smaken är kraftfull med typiskt kittost-karaktär – krämig och mjuk.

Le Petit Rouge är en lite mildare ost som kan passa hela familjen. Den är gjord av pastöriserad komjölk och är krämigt gräddig i smaken. Innanför den tunna vitmögelskorpan väntar en härligt orange kittyta.

Saint Albray tillverkas i en special form som gör att den liknar en blomma i sitt utseende. Den började tillverkas 1976 i Frankrike och har en krämig, milt salt och syrlig smak.

#tema

Serveringstips till kittostar

Kittostar är perfekta ostbricke-ostar. Den krämiga konsistensen gör dem vida populära och omtyckta av både ostconnoisseurer såsom den vardagliga ostentusiasten.

- Välj gärna enkla kex till kittosten, till exempevlvis dinkelkex. För en lite matigare känsla kan du även lägga till ett lantbröd.

- Nötter i alla passar fint till kittostar.

- En god marmelad passar alltid till, förslagsvis fikonmarmelad.

- Välj gärna ett aromatiskt och blommigt vin till dina kittostar.

Fråga oss!