Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Vitmögelostar är vida omtyckta och de flesta har vid något tillfälle avnjutit en mjuk brieost. Gemensamt för vitmögelostarna är att de är gräddiga, mjuka, och görs oftast på pastöriserad mjölk.

Bland vitmögelostar hittar du bland annat brieost, camembert, och brillat savarin.

En typisk vitmögelost tillsätts med vitmögel från utsidan av osten, vilket ger den ett lite tjockare och ”dammigt” skal med en mjuk insida. Osten mognar utifrån och in och kan ätas så fort de har stelnat och inte längre är rinniga.

Utvalda vitmögelostar hos vårt sortiment på Wernerssons:

-          Brillat savarin – är en extra krämig och mjuk ost med hög fetthalt och sälta. Den är tillverkad av komjölk och grädde och en är så kallad ’triple cream’ ost. Osten är uppkallad efter den franska statsmannen, tillika författare och gastronom, Jean Anthelme Brillat-Savarin. Är en fantastisk ost ha på sin ostbricka, då den gräddiga smaken gör den extra lyxig. 

-          Getost Brie blandar krämigt med fräscht. Getmjölken gör den mild och krämig, och konsistensen är aningen hårdare än en brieost. Getost brie är lätt att skiva och tack vare getmjölken kan den även passa till de som är laktosintoleranta.

-          Chaource – är något nötig i smaken med en viss sälta. Osten sägs ha börjat tillverkas redan på 1300-talet i den franska byn Chaource. Den krämiga osten görs på komjölk och har en härligt mjuk insida och en aningen kraftigare vitmögelskorpa på utsidan.

-          Camembert Royal – är en gräddig och fruktig ost, med hög fetthalt. Osten mognar utifrån och in och ”kärnan” inuti mjukar med tiden och försvinner till slut helt. En äkta Camembert härstammar ändå från 1700-talet och kommer ifrån franska Normandie. Mognadstiden är cirka 5 veckor, beroende på hur stor osten är. 

#tema

Serveringstips till vitmögelostar

Lätta och luftiga kex blir ett utmärkt komplement till din gräddiga vitmögelost.

Krispiga nötter och söta frukter såsom päron eller fikon fungerar fint på ostbrickan när du ska servera vitmögelost.

Till milda vitmögelostar passar ett friskt och lätt fruktigt vitt vin bäst, ska du välja rött vin så välj gärna ett med bäriga, mjuka undertoner.

Till vitmögelost passar även torrare drycker fint, till exempelvis en torr cider, ett torrare mousserat vin eller varför inte en ljusare öl.

Fråga oss!