- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Pecorino och parmesan – skillnad
Både pecorino och parmesan är omtyckta italienska hårdostar. Ostarna har en del likheter, men det finns också några skillnader mellan de två. Dessa kommer vi att gå igenom nedan.
Tillverkning av ostarna
Pecorino tillverkas av fårmjölk och är vanligast i Toscana och Sardinien. Det som kännetecknar den italienska hårdosten är dess kraftfulla smak med nötiga toner. Pecorinon behöver i regel inte lagras så längre, men ju längre tid den gör det, desto mer aromatisk och smakrik blir den. Vanligtvis lagras osten från en månad upp till ett år och vissa ostar tvättas med olivolja eller tomatsås för att kanten ska utvecklas. Tvätten förhindrar också oönskad mögel- och bakterietillväxt.
Parmesan tillverkas av komjölk och kommer från regionen Emilia-Romagna, där den främsta tillverkningen sker i Modena och Parma. Något som skiljer parmesan från pecorino är lagringstiden. Parmesan har ett krav på lagring i minst 12 månader och kan ibland lagras i upp till hela 40 månader. När osten har lagrats över 20 månader får den en mer grynig konsistens.
Så använder du pecorino och parmesan i mat
Båda två ostsorterna är goda som smaksättning i matlagning. Pecorino används ofta i pajer och gratänger, men kan även toppa en fräsch sallad tillsammans med olivolja. Parmesanost är en klassiker som ofta rivs över olika typer av pastarätter, risotto eller sallader.
Kombinera med vin
Både pecorino och parmesan är hårdostar med tydlig sälta. För att få den bästa möjliga smakupplevelsen bör ostarna kombineras med ett sötfruktigt vin. Det skapar en fin balans mellan sötma och sälta. Det går även utmärkt att dricka ett strävt rödvin till ostarna, då sältan från osten dämpar vinets strävhet och får den att upplevas mjukare.
Pecorinon och parmesanens skillnader
Som konstaterat härstammar de båda ostarna från samma land, kan användas i liknande typer av maträtter och kan kombineras med samma typer viner. Det finns dock skillnader. Parmesan har betydligt längre lagringstid än pecorino, vilket gör att konsistensen på de två ostarna skiljer sig åt. Pecorino är även aningen saltare än parmesan, vilket är bra att ha i åtanke vid matlagning. För att bäst ta reda på skillnaderna och avgöra vilken som är din favorit bör du smaka dem båda.