- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Ostsorter
Ostsorter - vilka finns det?
Ostriket är fyllt med olika smaker, dofter, och konsistenser. De finns bland annat med milda eller starka smaksättningar, och till och med med olika tillsatta smakämnen såsom till exempelvis tryffel. Det går att klassificera ost på ett flertal sätt, vissa föredrar att sortera dem efter struktur och vissa via behandlingssätt. Vi har här valt att gruppera dem efter "familj" - där smakerna och konsistenserna är mest lika.
Några ostsorter kan vara dessa nedan:
- Färskostar – till exempelvis ricotta, mozzarella, och cream cheese. Kännetecknas av deras krämighet och färskhet bör avnjutas omedelbart eller inom snar framtid. Har många användningsområden; passar i sallade, ugnsrätter och till och med desserter.
- Getostar – behandlar alla ostar som är gjorda på getmjölk. Getosten är krämig, mycket distinkt smakrik och fungerar lika bra på osttallriken såsom i maträtten. Getosten, eller chèvre, finns oftast i flera olika smaksättningar och passar fint till exempelvis honung och rödbetor.
- Kittostar - finns både i milda och starkare smaker. Kännetecknas av sitt mer orange "skal" som utvecklades av munkar i Bourgogne. Typiska kittostar är Taleggio och Chaumes.
En kategori som vissa rynkar på näsan åt är mögelostar. Det sägs att mögelostarna upptäcktes av en slump vid en bortglömd matsäck - den kvarglömda maten hade angripits av just en mögelsvamp (penicillium roqueforti). Smaken visade sig vara utsökt och den vackra marmoreringen i osten gjorde det inte sämre.
- - Mögelostar – Samlingsnamn för de ostsorter nedan.
- - Ädelostar – Är ett annat ord för blågröna mögelostar; ostar som tillsatts med en mögelostsvamp. Ädelostar kan trots sin starka smak även passa in i otippade kombinationer, t ex kan grönmögelost och pepparkakor bli en oslagbar fullträff.
- - Vitmögelostar – vitmögelostar är ofta krämiga, milda och lite gräddiga i smakerna. Ostarna görs oftast på komjölk och kännetecknas av sin mjuka konsistens som ”buktar ut” när man trycker på den lite lätt. Typiska exempel på vitmögelostar är brie och chèvre.
Du kan läs mer om vardera ostsort i flikarna här ovan.
Vill du fördjupa dig inom bland annat texturer hittar du mer information här.