- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Syrlig färskost - För smakfulla rätter
Vill du tillsätta en syrlig komponent i din matlagning? Det finns oändligt många vis att använda färskost i såväl varma rätter som sallader och till dessertbordet. Här listar vi fem smarriga vis att addera syrlig färskost till måltiden för att skapa en härlig smakupplevelse.
Vad är syrlig färskost?
Syrlig färskost, även kallat cream cheese, är en mild mjukost som tillverkas av oskummad mjölk eller en blandning av mjölk och grädde. Tack vare de gräddiga ingredienserna har osten en hög fetthalt och rund smak. Färskostar består till skillnad från de flesta andra ostsorter av färska ostmassor och de varken pressas eller lagras under tillverkningen. Det som främst kännetecknar färskostar är dess milda och lite syrliga smak, som med fördel går att kombinera med de allra flera kryddor och ingredienser. Inom kategorin finns många olika typer av ostar, däribland smaksatta färskostar, keso och kvarg.
Färskost i mat
Syrlig färskost är en god och smakrik komponent som lämpar sig lika väl till en bit bröd som i en mustig gryta. Nedan listar vi fem goda sätt att inkludera färskost i din kost:
1. Mjuk färskost, keso och fetaost gör sig utmärkta på frukostmackan. Kombinera med en bit skinka, avokado eller
grönsaker och toppa med lite kryddor för att få en riktigt god smakupplevelse
-
2. Fetaost är ett perfekt sätt att tillför sälta och protein till en fräsch sallad. Dess mjuka, lite gryniga konsistens står i
fin kontrast till grönsakerna. -
3. Färskost används ofta i matlagning som en magrare ersättning till grädde. Osten gör sig god många olika rätter,
däribland pastarätter, gratänger och soppor där den tillför en god, syrlig smak -
4. Många efterrätter blir fulländade när vi adderar en klick syrlig färskost. Cheesecakes bakas ofta med creme
cheese som huvudingrediens och kvarg är en proteinrik ingrediens för den som vill tillverka en nyttigare glass. -
5. När du vill bjuda på ett gott tilltugg kan kvarg utgöra basen i en dippsås. Använd en smaksättare eller skapa din
egen kryddblandning och servera med chips eller grönsaksstavar.
Färskost på ostbrickan
Syrliga färskostar är en populär komponent på ostbrickan. Dessa kan bidra till en välbalanserad bricka genom att tillföra en mjuk och krämig kontrast till hårdare och mer smakrika ostar. Välj själv om du vill servera en eller flera färskostar på ostbrickan. Kanske vill du bjuda på en naturell variant och en som är smaksatt med vitlök eller örter? Välj själv efter smak och preferens och bjud på en god smakupplevelse till dina gäster.