Paj med blåmögelost, svamp och lök
Bavaria Blu Tasty Blue
Ingredienser 4 PORTIONER
225 g kallt smör
4 1/2 dl vetemjöl
salt
kallt vatten
2 stora lökar
smör att steka i
60 g färsk spenat
300 g valfri svamp
örtsalt
3 ägg
3 dl mjölk
175 g BAVARIA BLU Tasty Blue
Gör så här
Skär smöret i kuber och blanda snabbt ihop med vetemjöl och salt. Tillsätt lite vatten tills pajdegen går ihop.
Kavla ut degen och klä en pajform med lös kant. Spar eventuellt lite deg till att dekorera pajen med. Nagga botten och ställ kallt i 30 minuter.Täck degen med ett bakplåtspapper och ha i torra gula ärtor eller liknande (de torkade ärtorna gör att pajdegen inte hasar ner från sidorna och att bottnen inte jäser upp.).
Förgrädda pajskalet i 225°C i cirka 20 minuter.
Skala löken och skiva den tunt.
Stek den mjuk och söt i lite smör.
Tillsätt sedan spenaten och stek tills den mjuknat helt.
Tag ur lök och spenat ur stekpannan.
Skiva svampen och stek den tills svampen börjar släppa ifrån sig vätska. Ha i en klick smör och stek tills svampen fått fin färg. Salta.
Fyll det förgräddade pajskalet med stekt lök, spenat och lök.
Vispa ihop ägg och mjölk, häll det över fyllning.
Skär osten i bitar och klicka ut den över pajen.
Grädda pajen i 225°C i cirka 30 minuter.
Kavla undertiden ut den sparade pajdegen och stansa ut löv eller liknande.
Tag ut pajen och klä pajens kanter med de utstansade löven.
Grädda ytterligare 10-15 minuter tills pajdegen fått fin färg.
Låt svalna något innan servering.