Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Gruyèreost och gravid

Vad gäller för dig som gillar gruyère, men är gravid?
Först lite bakgrundshistoria till vår härliga gruyère. Gruyèreosten är en traditionell, schweizisk, hårdost med lång tradition - en ost som faktiskt funnits sedan år 1115. Gruyère är aromatisk, mjuk och fungerar finfint till de som föredrar en lite mildare ost som fungerar till många tillfällen. Osten lagras mellan 6-24 månader och mognar allt mer till en stark och smakrik ost med tiden. Osten är ursprungskyddad enligt AOP (Appellation d’Origine Protégée) och får därmed endast produceras och behandlas i en specifik region. 

Ostens milda toner gör den väldigt mångsidig och användbar. Du kan egentligen ersätta vilken sorts vanlig hårdost med den välsmakande gruyèren. Pastarätter, på en grillad toast, i hamburgare - möjligheterna är oändliga. 

Mest känd är gruyèren för att användas som bas i en klassisk ostfondue. Smält osten i en fonduegryta - det går även bra med en vanlig gryta - tillsammans med lite vitt vin, vitlök, vitpeppar, och maizena och du får den perfekta fonduen. Doppa krispiga brödbitar och fräscha grönsaker i ostmassan och njut!

#tema

Jag är gravid - kan jag äta gruyèreost?

Hårdostar både gjorda på pastöriserad och pastöriserad ost fungerar under din graviditet då risken för eventuella listeriabakterier är små. Eftersom gruyère är en hårdost och går därför utmärkt att äta under din graviditet. 

Följ dock alltid Livsmedelverkets ostguide för samtliga ostar som kan vara lämpliga under din graviditet, och rådfråga din barnmorska vid frågor.

#tema

Utvald gruyèreost hos oss på Wernerssons

  • Le Gruyère Classic är en äkta gruyèreost gjord på opastöriserad komjölk, givetvis från Schweiz. Konsistensen är hård, tätt strukturerad och fungerar lika bra på en ostbricka såsom i matlagning. 

  • - Le Gruyère Premier Cru är en extraordinär gruyèreost med rund, nötig smak, som är helt unik i sin klass. Lagrad i minst 14 månader under strikta restriktioner och har vunnit titeln “Världens bästa ost” vid World Cheese Awards hela fyra gånger. 

Fråga oss