Halloumi och gravid
Jag är gravid – kan jag äta halloumi?
Den cypriotiska osten halloumi har de senaste åren slagit igenom stort både på restauranger och i hemmet. Den fasta osten med den karaktäristiska salta smaken fungerar utmärkt som ersättning, eller som tillbehör till kött. Osten går fint att steka, grilla, ugnsbaka eller göra en mustig gryta med.
Traditionellt tillverkas halloumi endast på Cypern och på fårmjölk. Idag har den även utvecklas till att innehålla ko- och getmjölk. Konsistensen är nästan lite gummiliknande och osten i sig har en hög proteinhalt, vilket gör att den blir utmärkt att grilla då den först smälter vid riktigt höga temperaturer.
Halloumi är varumärkesskyddat i EU och får endast användas av cypriotiska mejerier.
Vad gäller då för mig som väntar barn?
För gravida kan det vara klurigt att reda ut vad som är okej att äta eller inte. God ost kan man väl inte behöva göra avkall på?
Halloumi fungerar alldeles utmärkt att äta när du är gravid då den vid tillverkning hettats upp till över 70 grader.
Följ dock alltid Livsmedelverkets ostguide för samtliga ostar som kan vara lämpliga under din graviditet, och rådfråga din barnmorska vid frågor.
Så njut av din halloumi – den blir perfekt i en sallad, på hamburgaren eller varför inte till en lakto-vegetarisk stroganoff? Längre ner här på sidan hittar du några av våra förslag – bland annat hur du kan griljera din halloumi som ett alternativ till griljerad skinka.
Halloumiost hos Wernerssons
Greco
Under varumärket Greco finns halloumi perfekt för både för grillsäsong utomhus eller stekning inomhus. Finns i olika storlekar, ekologisk, laktosfri och till burgaren. Här hittar du alla ostar från Greco.
Recept med halloumiost
Griljerad halloumi
Griljera halloumi, går det verkligen? Som ett alternativ till griljerad skinka finner vi den lakto-ovo-vegetariska griljerade halloumin, som är en ny favorit på festbordet. Ett busenkelt recept som även kan lyxa till vardagen för ostälskaren!
Hela receptet återfinner du på den här länken.
Tacos med halloumi, räkor & wasabikräm
Uppdatera fredagsfavoriten med en lite vuxnare variant! Räkor är ett gott alternativ till den klassiska köttfärsen, och tillsammans med mjuk och salt halloumi slår det gnistor. Blanda sedan med krämig wasabikräm som då kommer ge lite extra sting.
Hela receptet på halloumitacos hittar du här.