Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Jag är gravid – kan jag äta halloumi?

Den cypriotiska osten halloumi har de senaste åren slagit igenom stort både på restauranger och i hemmet. Den fasta osten med den karaktäristiska salta smaken fungerar utmärkt som ersättning, eller som tillbehör till kött. Osten går fint att steka, grilla, ugnsbaka eller göra en mustig gryta med.

Traditionellt tillverkas halloumi endast på Cypern och på fårmjölk. Idag har den även utvecklas till att innehålla ko- och getmjölk. Konsistensen är nästan lite gummiliknande och osten i sig har en hög proteinhalt, vilket gör att den blir utmärkt att grilla då den först smälter vid riktigt höga temperaturer.

Halloumi är varumärkesskyddat i EU och får endast användas av cypriotiska mejerier.

#tema

Vad gäller då för mig som väntar barn?

För gravida kan det vara klurigt att reda ut vad som är okej att äta eller inte. God ost kan man väl inte behöva göra avkall på?

Svaret är både ja och nej. I regel bör du som gravid man undvika opastöriserad ost, så risken finns att de kan innehålla listeriabaskterier. Vid tillverkningen av pastöriserad ost upphettas ostmassan så pass mycket så att de skadliga bakterierna inte kan överleva.

Vid framställning av halloumi, som är opastöriserad, upphettas däremot massan vanligtvis till hela 95 grader vilket tar kål på bakterierna. Enligt Livsmedelsverket är listeria därmed väldigt ovanlig i halloumi. Det är däremot alltid viktigt att dubbelkolla ingredienslistor och se till att osten är nyförpackad.

Så njut av din färska halloumi – den blir i en sallad, på hamburgaren eller varför inte till en lakto-vegetarisk stroganoff? Längre ner här på sidan hittar du några av våra förslag – bland annat hur du kan griljera din halloumi som ett alternativ till griljerad skinka.

#tema

Halloumiost hos Wernerssons

Real cheese

Under varumärket Real cheese finns både halloumi och grillost – perfekt för både för grillsäsong utomhus eller stekning inomhus. I övriga sortimentet återfinner vi även fetaost, salladsost, och manouri (en aningen sötare och krämigare ost än fetaost). Här hittar du alla ostar från Real cheese.

#tema

Recept med halloumiost

Griljerad halloumi

Griljera halloumi, går det verkligen? Som ett alternativ till griljerad skinka finner vi den lakto-ovo-vegetariska griljerade halloumin, som är en ny favorit på festbordet. Ett busenkelt recept som även kan lyxa till vardagen för ostälskaren!

Hela receptet återfinner du på den här länken.

Tacos med halloumi, scampi & wasabikräm

Uppdatera fredagsfavoriten med en lite vuxnare variant! Scampiräkor är ett gott alternativ till den klassiska köttfärsen, och tillsammans med mjuk och salt halloumi slår det gnistor. Blanda sedan med krämig wasabikräm som då kommer ge lite extra sting.

Hela receptet på halloumitacos hittar du här.

Fråga oss