Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Taleggio och gravid

Taleggio är en krämig och vida populär kittost med italienska rötter. Osten görs på komjölk och har anor ända tillbaka på 1200-talet. Smaken är mild, fruktig medan doften är aningen starkare. Det utmärkande är den torra skorpan som tvättas med salt, och som ofta har en vacker rödbrun färg.

Kan jag äta Taleggio när jag väntar barn?

Skälet till att det finns riktlinjer kring vilkar ostar som är lämpliga för en gravid beror på att mjölken i osten riskerar att innehålla listeriabakterier. Listeriabakterier kan förekomma på många olika sätt i livsmedel, men det är framförallt mest viktigt att du som gravid minimerar risken att få i dig dessa giftiga bakterier. 

Den mest välkända avrådan under din graviditet är att undvika mögelostar. Till mögelostar tillhör till exempelvis gorgonzola, stilton, roquefort, brie och camembert. 

Men avrådan gäller även kittostar, och här räknas taleggio in. Skippa därmed tyvärr din taleggioost till efter att du har fött. Andra exempel på kittostar är munster, saint albray och appenzeller. Det finns mängder av andra välsmakande ostar att njuta av, men din taleggio får vänta medan du är gravid.

#tema

Taleggio hos Wernerssons

  • - Vår egna Wernerssons Taleggio är en krämig, kvadratisk ost med härlig doft. En ost som mognar snabbt och passar utmärkt på ostbrickan. 

  • - Taleggio D.O.P från Michelangelo är en lyxig och aromatisk taleggio med vacker naturvit insida. Smakerna är aromatiska och fruktiga. https://www.wernerssonost.se/produkt/83/taleggio-michelangelo

  • - Taleggio Contadino är härlig ost med orangegrå yta. Mognar på ca en månad till en och en halv och kommer i 1,1 kg.

  • Här hittar du alla våra taleggio-ostar. Alla dess ataleggioostar får du avnjuda efter din graviditet, men det finns många andra ostar i vårt sortiment att upptäcka!
  •  

Fråga oss