Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Mjukost och gravid

Vad gäller för mig som är gravid - är mjukost aktuellt för mig? Mjukost är en bredbar ost som kommer i en lätt och smidig konsistens - ett annat ord är smältost. Osten är ofta mild i smaken och de flesta passar därmed hela familjen - det finns något för även den mest kräsna.

Ofta förknippar vi mjukost med ost på tub eller i en ask som liknar den förpackning som smör kommer i. Mjukosten kommer idag i mängder av smaksatta varianter; till exempelvis skinka, räkor, svamp eller chili. Oftast hör osten ihop med just att bre smörgåsar men fungerar finfint även i matlagning - både till huvudrätt exempelvis i en pastarätt, eller i en efterrätt.

#tema

Kan jag äta mjukost som gravid?

För dig som väntar barn är det aktuellt att undvika opastöriserad ost i största möjliga utsträckning, på grund av risk för listeriabakterier. Det är därmed bättre för både dig och ditt barn att istället välja ostar gjorda på pastöriserad mjölk.

Mjukost, eller smältost, är grönmarkerad enligt Livsmedelsverket och passar därmed utmärkt för dig som är gravid. Ostmassan upphettas till tillräckligt höga temperaturer för att listeriabakterierna inte ska trivas.  

I övrigt bör du istället undvika opastöriserade ostar, såsom de flesta mögel- eller kittostar; t ex gorgonzola, taleggio, vacherol, och chèvreost.

Fråga oss