Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Jag är gravid – kan jag äta mascarpone?

Mascarpone är en klassisk ostsort i krämig konsistens. Färskosten är mjuk och gräddig i smaken, vilket gör den utmärkt att ha i desserter. Den passar även fint i alla sorters pastasåser då den kan ses som ett lite roligare alternativ till crème fraiche eller gräddfil.

Den lite söta mascarponen är mest av allt känd för att vara basen i tiramisu. Namnet Tiramisu betyder ”muntra upp mig” eller ”pigga upp mig”, och det är precis vad den gör med sin kaffebas. Den lena mascarponen blandas med mandellikör, socker, ägg, kaffe och savoiardkex – och resultatet är en klassisk dessert som återfinns på många av världens restauranger.

Vad gäller då för mig som väntar barn?

För dig som är gravid bör du generellt sätt undvika opastöriserad ost. Exempel på opastöriserad ost är mögelost, som riskerar att innehålla listeriabakterier. Enligt Livsmedelverket är det däremot okej att äta de osttyper som är pastöriserade, något som en större mängd av ostar är. Vissa undantag på opastöriserad ostar finns som ändå är OK att äta, t ex halloumiost.

Det finns därmed många ostar som du som är gravid kan äta! Färskostar såsom mascarpone upphettas så pass mycket under tillverkningen vilket gör att listeriabakterierna dör. Förutom mascarpone ingår även andra färskostar såsom cream cheese och ricotta i den här kategorin.

Dubbelkolla dock alltid på förpackningen att din färskost är nyförpackad och gjord på pastöriserad ost. Sen är det fritt fram att njuta av din härliga mascarponeost!

#tema

Mascarpone hos Wernerssons

Michelangelo

Michelangelo är ett populärt varumärke för italienska osttyper. I deras övriga sortiment återfinns mozzarella, taleggio, parmigiano reggiano och grana padano. Michelangelo finns i stora delar av Europa och är vida välkänt som ett varumärke med bra urval av välsmakande ostar.

Michelangelos mascarpone är krämig, söt, och passar perfekt till olika desserter. Osten kommer i två storlekar - välj mellan 250 och 500 g.

#tema

Recept med mascarpone

Frasiga flarn med mascarponekräm och jordgubbar är en fräsch och somrig efterrätt som kommer bli omtyckt av hela familjen. Receptet är en något uppdaterad version av jordgubbar och grädde – en klassiker som alltid fungerar! Den mjuka mascarponeosten blandas med bland annat grädde, och garnerar med jordgubbar och granatäpplekärnor. En garanterad succé!

Hela receptet på flarnen med mascarponekräm och jordgubbar hittar du här

Fråga oss