Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Chèvreost och gravid

Vad gäller för mig som är gravid - kan jag njuta av chèvreost? Getost, eller det franske chèvre (som betyder get) är en smakrik ost gjord på getmjölk. Konsistensen är ofta mjuk och krämig, med ett hårdare skal. 

Chèvre kan faktiskt serveras både som förrätt, till huvudrätten, och efterrätt. En typisk rätt är chèvre chaud - mjuk, ugnsgratinerad chèvre tillsammans med honung, en bit toast, pinjenötter och lite ruccola. Variationer finns det absolut många av, som till exempel med rödbetor, tomater eller med bacon.

Som efterrätt finns det även här många otippade kombinationer. Getostkräm med tillsatt yoghurt blir en syrligt och smakrikt komplement till sötare bär såsom blåbär eller jordgubbar. Ett annat alternativ är att karamellisera toppen och servera den med förslagsvis varma hjorton. Garanterad succé!

Se några av våra recept nedan.

#tema

Jag är gravid - kan jag äta chèvreost?

Farliga listeriabakterier är ovanliga, men det finns ändå en risk att de kan förekomma i livsmedel. 

Tumregeln för dig som väntar barn är att undvika ost gjord på opastöriserad mjölk. Exempel på dessa är mögel- och kittostar; till exempelvis gorgonzola, taleggio, och brie. Till dessa hör även chèvreosten. Visserligen är risken minimal - men det är bäst att ta det säkra framför det osäkra.

Följ alltid Livsmedelsverkets råd gällande eventuella risker för listeriabakterier.

 

Fråga oss!