Mögelost och gravid
Mögelost och gravid
Att äta mögel i livsmedel kan tyckas udda men i mögelostarnas fall är helt ofarligt mögel - penicillium-mögel - tillsatt för att just locka fram extraordinära smaker och konsistenser. Några exempel på mögelostar är Gorgonzola, Brie, Camembert, Brillat Savarin och Stilton.
Olika varianter av mögelost
Mögelostar delas vanligen upp i antingen blå, eller gröna mögelostar, samt vitmögelostar.
-
Grönmögelost och blåmögelost är samma sak. I Sverige kallas den aningen starkare osten för grönmögelost, medan den utomlands är mer känd som “blue cheese”. Ädelost är en svensk beteckning för just grön- eller blåmögelost.
-
Vitmögelost är något mjukare i smakerna än grön- och blåmögelost. Osten är krämig och har ett hårdare skal men en mjuk kärna, då den mognar inifrån och ut.
Jag är gravid - kan jag äta mögelost?
Vid din graviditet är det viktigt att du ser till att få i ditt rätt vitaminer och mineraler, både för dig själv och det kommande barnet. Men det är även viktigt att se till att du undviker att förtära vissa livsmedel.
När det gäller ost så avråder Livsmedelsverket generellt sett dig från att äta mögelost. Pastöriserade eller opastöriserade - skippa alla sortera mögelostar tills dess att du har fött ditt barn.
Istället för mögelost är det fritt fram att äta följande ostsorter;
-
- Hårdostar
- Smältostar och mjukostar.
- Pastöriserad fetaost.
- Mozzarella.
- Ricotta.
- Halloumi.
Historia
En glömsk fåraherde sägs vara orsaken till vår härliga blåmögelost. Någon gång på 600-talet, i en grotta utanför byn Roquefort i Frankrike, ska en fåraherde ha glömt sin matsäck. När han kom tillbaka för att hämta den hade den medhavda osten blivit angripen av en mögelsvamp - Penicillium Roqueforti - som fanns naturligt i grottan. Osten hade fått en säregen smak, marmorering och konsistens som visade sig vara ett perfekt recept.