Mesostburgare av Nevada Berg
Gudbrandsdalen Mesost, Gudbrandsdalen Mesost, Gudbrandsdalen Mesost
Ingredienser 4 PORTIONER
Till sauterad lök:
2 msk neutral olja
1 stor gul lök, tunt skivad i ringar
1/4 tsk salt
Till lingon-bacon-sylt:
150g tärnad bacon
1/2 liten rödlök, finhackad
3 msk lingonsylt (går även att ta tranbärssylt)
Till burgare:
680g köttfärs av god kvalitet
salt och peppar, efter smak
8-12 skivor TINE Gudbrandsdalen
4 hamburgerbröd
4 msk majonnäs
2 nävar babyspenat
Gör så här
Börja med att sautera löken. Värm oljan i en stor gjutjärnspanna med medelhög värme.
Tillsätt lökringarna, sänk värmen något, krydda med salt och sautera (fräs) i ca 10 minuter tills löken har blivit mjuk och fått en fin gyllenbrun färg.
Lägg över i en skål, täck skålen för att hålla löken varm och ställ sedan åt sidan.
Använd samma gjutjärnspanna och värm ytterligare lite olja på medelhög värme. Tillsätt tärnad bacon och rödlök och fräs i 8-10 minuter, eller tills baconen är knapriga och rödlöken mjuk.
Skeda i lingonsylten och tillaga tills allt kokat ihop, ca 1-2 minuter. Dra bort pannan från värmen.
Forma köttfärsen till 4 lika stora burgare, pressa ner tummen i mitten av varje burgare så att det blir en liten grop.
Krydda burgarna generöst på båda sidor med salt och peppar.
Grilla burgarna på ett oljat grillgaller eller stek dem i stekpanna i lite olja i ca 3-4 minuter.
Vänd burgarna en gång tills de är som du vill ha dem.
Lägg 2-3 skivor TINE Gudbrandsdalen på varje burgare när en minut av tillagningstiden återstår. Täck med lock tills osten har smält.
Samtidigt som burgarna tillagas kan du rosta hamburgerbröden på grillen eller i en separat stekpanna.
Bred ut en generös klick majonnäs på båda halvorna av varje bröd. Lägg sedan lite babyspenat på den nedre halvan, följt av den mesosttäckta burgaren, sauterad lök och lingon-bacon-sylt.
Toppa sedan verket med den övre brödhalvan och servera dina hamburgare direkt.