- Startsida
- Recept & Inspiration
- Recept
- Äpple- och mesostpaj Äpple- och mesostpaj
Äpple- och mesostpaj
Gudbrandsdalen Mesost
Ingredienser 6-8 PORTIONER
100 g smör
2 ½ mjöl
2 msk socker
3 msk vatten
Fyllning:
400 g äpplen
1-2 dl aprikossylt
100 g Gudbrandsdalen, riven
Rund form med lös kant eller pajform, ca 24 cm i diameter.
Ugn: 200°C.
Gör så här
Blanda ihop smör, socker och mjöl, tillsätt vatten och knåda degen ihop snabbt. Eller ha smör, socker och mjöl i en matberedare och låt maskinen gå tills smöret är finfördelat, tillsätt vatten. Låt maskinen gå ytterligare några sekunder tills det är en deg.
Lägg degen i plast och lägg den svalna i cirka 30 minuter. Rulla sedan degen till en rund limpa och lägg i form. Tryck ut den sedan så det blir en kant. Pricka med en gaffel och förgrädda, 200°C i 10-15 minuter.
Skala äpplen, ta bort kärnan och skär i klyftor.
Strö hälften av mesosten i botten.
Lägg äppelklyftor i ett fint mönster i formen.
Strö resten av mesosten.
Applicera ett tunt lager av aprikosmarmelad över alla äpplen.
Grädda pajen i 200°C ca 20-30 minuter tills den är gyllene och äpplen är mjuka.
Servera när pajen är ljummen, med glass eller vispad grädde.