Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
Recept

Mesostglass

Gudbrandsdalen Mesost

(2)
Spara receptRecept sparat

Ingredienser

1 ark gelatin

2 ½ dl mjölk

3 dl grädde

2 vaniljstänger

220 g Gudbrandsdalen, riven

100 g socker

5 äggulor

Gör så här

Lägg gelatinbladet i blöt i 5-10 minuter.

Dela vaniljstängerna på mitten och skrapa ur alla frön. Lägg dem i en kastrull med mjölk och grädde. Koka blandningen, avlägsna kastrullen från värmen.

Riv mesosten och smält den i gräddblandningen. Kyl ner blandningen (till omkring 60°C).

Vispa ihop socker och äggulor pösigt. Vispa ner ostblandningen i äggsmeten.

Koka upp hela glassblandningen, krama ur vattnet ur gelatinbladet, och lägg i den kokande blandningen, så att den löser upp sig. Innan du häller blandningen i glassmaskinen, kyl ner den i kylskåpet.

Frys ner glassen i en glassmaskin tills den är cirka - 6°. Häll över den i en skål och ställ den i frysen. Har du inte glassmaskin, kan du frysa ner glassen i frysen. Då är det viktigt att man rör om i glassen under tiden den fryses ner, så att det inte bildas iskristaller.

Ta ut glassen i god tid innan den serveras, och den kan gärna stå i 30 min i kylskåp innan servering.