- Startsida
- Recept & Inspiration
- Recept
- Mesostglass Mesostglass
Mesostglass
Gudbrandsdalen Mesost
Ingredienser
1 ark gelatin
2 ½ dl mjölk
3 dl grädde
2 vaniljstänger
220 g Gudbrandsdalen, riven
100 g socker
5 äggulor
Gör så här
Lägg gelatinbladet i blöt i 5-10 minuter.
Dela vaniljstängerna på mitten och skrapa ur alla frön. Lägg dem i en kastrull med mjölk och grädde. Koka blandningen, avlägsna kastrullen från värmen.
Riv mesosten och smält den i gräddblandningen. Kyl ner blandningen (till omkring 60°C).
Vispa ihop socker och äggulor pösigt. Vispa ner ostblandningen i äggsmeten.
Koka upp hela glassblandningen, krama ur vattnet ur gelatinbladet, och lägg i den kokande blandningen, så att den löser upp sig. Innan du häller blandningen i glassmaskinen, kyl ner den i kylskåpet.
Frys ner glassen i en glassmaskin tills den är cirka - 6°. Häll över den i en skål och ställ den i frysen. Har du inte glassmaskin, kan du frysa ner glassen i frysen. Då är det viktigt att man rör om i glassen under tiden den fryses ner, så att det inte bildas iskristaller.
Ta ut glassen i god tid innan den serveras, och den kan gärna stå i 30 min i kylskåp innan servering.