Jarlsburgers med tzatsiki
Jarlsberg®, Snøfrisk Naturell
Ingredienser 12 minihamburgare
Minihamburgare:
500 g köttfärs
100 ml äggvita
50 g Jarlsberg®
Peppar
Timjan
Bröd:
25 g smör
350 ml mjölk
3 g torrjäst
0,5 tsk salt
1 msk socker
250 g mjöl
0,3 tsk bakpulver
1 ägg, till pensling
2 msk sesamfrön
Tzatsiki:
400 ml Snøfrisk
1 vitlöksklyfta
1 gurka
100 ml naturell yoghurt
1 msk olivolja
Salt och peppar
Gör så här
Här är ett recept på minihamburgare med Jarlsberg® inuti färsbiffarna. I kombination med den rika krämigheten hos Snøfrisk så kan du räkna med att dessa minihamburgare kommer vara det första som försvinner från buffébordet. Detta recept räcker till 12 minihamburgare.
Börja med hamburgarna. Hacka Jarlsberg® fint och blanda med övriga ingredienser. Gör 12 färsbiffar till minihamburgarna. Stek i en medelhet panna med lite olja i 1 till 2 minuter på varje sida. Krydda efter smak.
Nu till brödet. Värm ugnen till 180˚C. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Blanda de torra ingredienserna och blanda med den ljumma mjölken, för att få till en jämn en deg. Låt degen vila i 30 minuter. Forma till små bullar (ca 15 g vardera) och lägg dem på en smord plåt. Låt dem vila tills de har fördubblats i storlek. Pensla uppvispat ägg över och strö över sesamfrön. Grädda dem i ugnen i 15 minuter.
Dags för tzatsikin. Blanda yoghurt och Snøfrisk (färskost tillverkad på getmjölk) i en matberedare och smaka av med salt och peppar. Skala och skär gurkan i hälften. Ta bort fröna med en tesked. Riv gurkan och strö över lite salt. Låt stå i 15 minuter, och pressa sedan vätskan ur gurkan. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar efter smak.