Är parmesan nyttigt?
Parmesan är en av världens mest klassiska italienska ostar och används ofta för att toppa pastarätter, soppor eller risotto. Den gryniga osten har många hälsofördelar och är nyttig vid konsumtion i begränsade mängder.
Därför är parmesan nyttigt
Visste du att parmesan är väldigt rikt på protein? Faktum är att parmesan är en av de ostar som innehåller absolut högst mängd protein per gram. Proteinet i osten är av hög kvalitet vilket gör det effektivt när det kommer till mättnad och att bygga muskler. Förutom protein är parmesan rikt på fett, kalcium och fosfat. När osten får lagras under en längre period bildas även nyttiga aminosyror. En fördel med ost i jämförelse med kött, är att proteinerna och fetterna redan är kemiskt nedbrutna. På så sätt är det mer lättsmält för magen och kan snabbare tas upp av kroppen. Parmesan innehåller också en stor mängd kalcium, vilket hjälper till att stärka skelettet. Så lite som 75 gram parmesanost räcker för att täcka dagsbehovet av kalcium.
Vad utgör en äkta parmesanost?
En äkta parmesanost kallas även Parmigiano Reggiano och kommer från Italien. Osten är hård, grynig och tillverkas av opastöriserad komjölk, löpe och salt. Parmesan ska lagras i minst 12 månader men är som mest smakrik vid lagring upp till tre år. Den smakrika osten innehåller en stor mängd umami, som ger en tydlig smak och gifter sig fint med pastarätter.
Är det nyttigt att äta parmesan?
Tack vare ostens höga halter av näringsämnen är parmesan en nyttig ost. Parmesan används oftast för att strö över pastarätter och sallader, vilket gör att intaget inte blir så stort i måltiden. Så länge parmesan konsumeras i lagom mängd tillsammans med annan näringsrik och mer fettsnål mat, är det väldigt hälsosamt.