Är halloumi nyttigt?
Halloumi är inte bara väldigt gott utan har väldigt många hälsofördelar. Halloumi är en av de ostar som är allra nyttigast. Traditionellt sätt görs halloumi på fårmjölk men tillverkas idag vanligtvis av ko- och getmjölk.
Höga halter av protein i Halloumi
Halloumi är en ost som är starkt förknippad med sitt höga innehåll av protein, som är så pass högt att det är ett bra komplement i en vegetabilisk kost och kan därmed ersätta både kött, fisk och fågel. Proteinet i osten är redan kemiskt nedbrutna, vilket gör det enkelt för kroppen att ta upp. På så sätt bidrar det till att bygga muskler och vävnad. Halloumi är ett nyttigt och näringsrikt livsmedel som inte enbart är berikat med protein utan innehåller även flera viktiga vitaminer och mineraler, som B12, fosfor och kalcium.
Näringsinnehållet i halloumi består också till en del av mättat fett, vilket bidrar till att stärka immunförsvaret, skapa balans på blodfetterna samt öka fettförbränningen. Studier visar också att trots sin höga halt av mättat fett har halloumi ingen påverkan på kolesterol. På så sätt är halloumi en riktig hälsokälla som innehåller bra proteiner och ett fantastiskt hälsofett.
Är halloumi ett vegetariskt livsmedel?
Eftersom halloumi innehåller mycket protein per 100 gram är det en bra proteinkälla vid en ovolakto-vegetarisk kost. Halloumi är inte ett veganskt livsmedel då den innehåller får-, ko- eller getmjölk. En del halloumisorter innehåller löpe, vilket är mald kalvmage. För en vegetarisk kost är det därför viktigt att vara uppmärksam och välja halloumi som är märkt med ystenzym, vegetabiliskt ystenzym eller mikrobiellt enzym, som inte innehåller löpe.
Ett nyttigt livsmedel
Är halloumi nyttigt? För att vara så konkret som möjligt så är svaret: Ja, halloumi är ett nyttigt livsmedel. Som tidigare nämnt är det till och med en av de nyttigaste ostarna som vi kan äta. Ett måttligt intag av halloumi bidrar till att vi får i oss flera viktiga näringsämnen vilket gör att vårt välmående stärkts. Halloumi har en fin sälta i sin smak och blir lika god att steka som att äta precis så som den är. Njut av smakrika och näringstäta måltider tillagade på halloumi.