Brytbröd med Østavind®
Østavind® skivad, Østavind® block
Ingredienser 12 BRÖD
2 msk smör, rumstempererat
3 dl mjölk, fetthalt 3%
25 g jäst (blå för matbröd)
200 g keso
1 tsk salt
5 d fullkornsvete, grovt
5 dl vetemjöl (ca)
PENSLING
1 st ägg, uppvispat
50 g blandade frön/kärnor
Tips! Byt ut frön/kärnor mot riven Østavind® för extra smak.
Gör så här
Värm mjölken till 37°C och smula ner jästen.
Tillsätt keso, mjöl och salt. Rör tills allt har blandats till en deg.
Tillsätt det rumstempererade smöret och knåda tills degen är fast.
Låt degen jäsa övertäckt på en varm plats i ca 30 min.
Förvärm ugnen till 200°C. Du behöver en liten långpanna eller en rund form med avtagbar kant för detta recept.
Lägg degen på bordet och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar och rulla till runda bullar.
Lägg bullarna i en form med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på en varm plats i 20-30 min.
Pensla med ägg och strö på frön/kärnor.
Grädda i mitten av ugnen i 30-40 min. Låt svalna på galler.
Servera med Østavind® och en god marmelad.