The Viva La Quinoa
Jarlsberg® Skivad
Ingredienser 4 hamburgare
Chipotlesås:
1 1/4 dl majonnäs
1 tsk limejuice
1/2 tsk salt
1–2 msk chipotlesås eller annan stark sås du gillar
Burgare:
2 1/2 dl tinad frusen spenat, avrunnen och hackad
2 1/2 dl kokt quinoa
Olivolja
1/2 lök, finhackad
2 morötter, finhackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 1/2 dl kokta röda linser
1 ägg
2 msk citronjuice
Salt och peppar
2 msk mjöl
1 äggvita, uppvispad ströbröd av pankotyp
4 skivor Jarlsberg®
Skivad avokado till topping
4 briochebröd
Gör så här
Gör chipotlesåsen genom att vispa ihop alla ingredienser i en skål. Ställ åt sidan.
Finhacka spenaten och blanda med kokt quinoa. Lägg i en stor skål.
Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna över medelvärme. Fräs lök och morot tills de har mjuknat, ca 3–4 minuter. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 2 minuter. Blanda med quinoa.
Mosa röda linser med en gaffel i en annan skål. Blanda med ägg och citronjuice. Tillsätt quinoablandningen. Salta och peppra. Forma till fyra stora bollar. Platta ut till tjocka biffar. Lägg upp mjöl, uppvispad äggvita och panko i tre olika skålar. Doppa biffarna i mjöl, doppa eller pensla med äggvita och tryck fast panko.
Hetta upp 2–3 msk olivolja i en teflonpanna till medelvärme. Stek biffarna på medelvärme tills de är gyllenbruna på båda sidorna, ca 3–4 minuter per sida. När de är nästan klara lägger du en skiva Jarlsberg® på varje burgare och låter den smälta något.
Du kan även grilla biffarna över medelvärme på ett inoljat galler.
Servera på rostat briochebröd med en rejäl klick chipotlesås och skivad avokado.