Dovhjortsburgare med Jarlsberg och picklad rödlök
Jarlsberg® Skivad
Ingredienser 8 PORTIONER
-
2 st rödlökar
-
3 dl vatten
-
2 dl socker
-
1 dl ättika
-
1 kg dovhjortsfärs eller vanlig köttfärs
-
8 msk ströbröd
-
1 dl kalvfond (från 0,5 dl fond+0,5 dl vatten)
-
1 dl vispgrädde
-
1 msk soja
-
2-3 msk konjak
-
2 ägg
-
4 msk riven gul lök
-
1 dl svartvinbärsgelé
-
svartpeppar
-
några skivor JARLSBERG SKIVAD
-
8 st briochebröd
-
gurka
-
tomat
Gör så här
Börja med att pickla rödlöken genom att blanda tunt skivad rödlök, ättika, vatten och socker och ställ i kylen, minst en timme.
Blanda sedan ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke. Låt blandningen stå och svälla i tio minuter.
Tillsätt dovhjortsfärsen, riven lök, peppar och svartvinbärsgelé. Blanda ihop till en smidig smet.
Blöt händerna och forma biffar av färsen.
Stek eller grilla biffarna 3-4 minuter på varje sida. Steker du i panna, sänk värmen efter 3-4 minuter och låt dem efterstekas i några minuter. Stek inte för många biffar samtidigt. Om det blir för trångt i pannan blir biffarna kokta och inte stekta.
Lägg på osten i slutet och låt den smälta över köttet.
Servera tillsammans med picklad rödlök, briochebröd, gurka, tomat, pommes frites och goda såser.