Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Croustades

Croustades, eller krustader, är det perfekta sättet att servera småplock och tilltugg till middagsbjudningen eller andra festliga tillfällen. Namnet kommer från franskan och betyder krispig - precis som croustades just är.

Den skålformade matbiten finns ofta färdig att köpa, men vill man man göra själv finns det flera varianter av croustades. Det vanligaste vi ser i Sverige är små brödliknande versioner med vetemjöl och filodeg, men det finns även flera sorter som är gjorda på till exempelvis smördeg, ris, eller potatis.

Vad man kan ha in sina croustades är helt upp till kocken. Låt fantasin flöda fritt! Blanda en härlig räx- eller romröra eller värm dem i ugnen och låt osten smälta. Oavsett kommer det bli gott och passa lika fint som plockmat, förrätt, eller till och med efterrätt.

#tema

Ostsorter som passar fint till croustades

  • Getost - En varm variant är att att värma getosten i ugnen tillsammans med lite fikon- eller tomatmarmelad. Vill du hålla den kall kan du blanda osten med lite färskost för att göra en chèvrecreme - här kan du välja fritt men ett förslag är att addera färska fikon, eller en god laxröra.

  • Cheddarost - blir perfekt till små chili cheese, en garanterat succé! Blanda cheddarost med färskost, jalapenos och lite persilja och grädda i ugn. Enkelt, snabbt, och gott och blir extra god i frasiga croustades,

  • Camembertost - den perfekta efterrätten! Fyll halva krustaderna med camembert, och resterande med hjortronsylt. Värm i ugnen och avnjut sedan en härlig smält och smakrik ost som blir en fin kontrast till den söta sylten

  • Brieost - för en lite mildare smak går det även fint att värma brieost i croustades tillsammans med hjortonsylt, eller fikonmarmelad i ugnen.

Fråga oss