Plockmat Midsommar – Våra favoritrecept!
Plockmat midsommar
Slipp stressen med att laga varm mat till ditt midsommarfirande – ge istället gästerna något enkelt att plocka! Plockmat till midsommar är så mångsidigt och kan vara allt från små pajer till fräscha sallader. Det bästa är att du kan anpassa det helt efter din egen smak eller till festens tema. Om ni ska ha varm mat på midsommar är plockmat också perfekt som en enklare förrätt, innan gästerna sätter sig till bords. Det bästa med småplock till midsommar är att de flesta rätter är väldigt enkla att göra och framför allt går de snabbt att laga. Vi har flera idéer på plockmat till midsommar som vi gärna delar med oss av nedan. Hoppas du blir inspirerad!
Parmesanchips med löjrom och citronkräm
Sätt ugnen på 175°. Riv parmesanosten och sprid ut den i form av runda ringar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka 5–8 minuter tills parmesanen blir gyllene. Se till att de inte bränns. Blanda crème fraiche och rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Lägg en klick citronkräm på varje parmesanflarn. Toppa med löjrom och fint hackad rödlök, och dekorera med färska örter. Avsluta med en nypa salt och peppar. Ett enkelt och lyxigt recept som passar bra som midsommar plockmat!
Klassisk bruschetta med mozzarella
Bruschetta med tomat, vitlök och mozzarella är en magisk kombination. Dekorera med färska basilikablad för extra fräschhet. Dela tomaterna, skala och finhacka rödlöken. Riv vitlök och strimla basilika. Blanda med olivolja, salt och svartpeppar. Dela mozzarellan och lägg på bröden. Toppa med tomatröran och färska basilikablad. Njut av den fantastiska bruschettan! Ett enkelt och populärt recept som passar perfekt som plockmat till midsommar eller andra festliga tillfällen. Buon appetito!
Vit pizza med getost och rödbetor
Förbered en deg genom att blanda 37-gradigt vatten med jäst. Tillsätt olja, salt, dinkelmjöl och vetemjöl. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter under en bakduk på ett dragfritt ställe. Mixa basilikaolja i en matberedare. Kavla ut degen på mjölat bord till två tunna pizzabottnar. Bred ett tunt lager ricotta på bottnarna och lämna en fri kant på 1 cm. Pensla kanten med olja. Skala och skär rödbetor i tunna skivor, gärna med en mandolin. Fördela betorna jämnt över pizzan. Smula över getost och strö pinjenötter. Grädda pizzorna på en upphettad pizzasten på grillen, under lock, i cirka 10 minuter tills kanten är spröd och gyllene och getosten har smält. Ringla honung och basilikaolja över pizzan innan servering. Pizzan kan med fördel serveras kall som matig plockmat till midsommar.
Mer inspiration för plockmat till midsommar?
Vill du ha fler förslag på småplock till midsommar? Som ostbutik har vi fler förslag på ost till midsommar att servera. Utforska en rad spännande smaker och njut av festligheterna när du minglar och firar midsommar.