VÅRA VARUMÄRKEN

Klicka på något av varumärkena för mer info

start


Hantverk med lång historia

Vi måste värna om våra svenska klassiker såsom Präst®, Herrgård® och Grevé®. Det är inte troligt att någon annan ostproducent i Europa eller någon annanstans, kommer göra dem varken nu eller i framtiden. Hantverket och de unika ostsorterna har en lång historia som inte får gå förlorad. Präst® t ex, har en historia som sträcker sig så långt tillbaka som till 1700-talet. 

Wernerssons Herrgård®, Grevé® och Präst® får endast tillverkas på mjölk från svenska gårdar.

OstarHur får osten sin smak?

Under ostens mognadsprocess bryts en allt större del av proteinet ned till aminosyror. Det är det som ger osten dess smak. Om det är en vällagrad hårdost kan det märkas som fukt i piporna på osten. I vällagrad Herrgård®, Greve® och Präst® kan detta förekomma relativt ofta, och i en riktigt vällagrad ost har aminosyrorna blivit kristalliserade. Det är ett gott tecken på en välsmakande ost.

Utmana vår ost

Våra svenska klassiker är populära på en vanlig smörgås, men varför inte prova med nya spännande smakkombinationer? Våra kockar har hittat smaker som lyfter Grevé®, Präst® och Herrgård® till nya höjder. Med dessa nya smaker kommer de ta en självklar plats på ostbrickan.


Präst®

Präst® är från början en småländsk specialitet från 1700-talet. På den tiden skulle bönderna betala ett så kallat tionde, en slags årlig kyrkskatt till prästen. Osten blev då som ett betalningsmedel för den skatten. Wernerssons Präst® finns som mild, mellan och extralagrad. Beroende på styrka och fetthalt, har osten olika grad av sälta, beska, sötma och syra.

JORDGUBBAR I GOTT SÄLLSKAP

Prova hasselnötter, marinerade sultanrussin, gräslök och jordgubbar. Och medan du väntar kan du imponera på dina vänner med just dessa marinerade sultanrussin som du enkelt gör själv.

Marinerade sultanrussin
Häll kokande vatten över russinen och låt dra en stund, häll sedan av vattnet. Blanda russinen med lite rivet apelsinskal, honung och en droppe citronsaft.

Jordgubbar i gott sällskap med präst

Herrgård®

Herrgård® är en svensk rundpipig hårdost av emmentalertyp. Osten har tillverkats i Sverige sedan 1890-talet. Herrgård® är ett försök till att likna schweizerost. Namnet kommer av att den företrädesvis bereddes vid större herrgårdar. Wernerssons Herrgård® finns som mild, mellan och extralagrad. Beroende på vilken styrka och fetthalt det är på osten har den olika grad av hasselnötighet, med inslag av sötma. 

SÖTT OCH SYRLIGT MED BJÖRNBÄR

Krispigt med smaker i skön harmoni. Vad tror du om björnbärskompott, vattenkrasse, honung och äpple? Nyfiken på hur man gör en björnbärskompott? Här kommer receptet.

Björnbärskompott
Koka ihop färska björnbär med ca en matsked vatten, en urskrapad vaniljstång, lite flytande honung och några droppar citron.

Sött och syrligt med björnbär och herrgård

Grevé®

Osten har tagit inspiration från den schweiziska Emmentaler. Grevé® skapades på 1960-talet av två mejeriintresserade ingenjörer, Åke Berglöf och Yngve Johansson. Målet var att göra en svensk ost i stil med norska Jarlsberg. Wernerssons Grevé® finns som mild, mellan och extralagrad. Beroende på vilken styrka och fetthalt det är på osten, har den olika grad av nötighet, beska och syra.

SPÄNNANDE SMAKER MED ÖRTER OCH RÖDLÖK

Vad använder man körvel till? Kombinera med rödlöksmarmelad och rädisa så har du en aptitretare som chockar smaklökarna. Har du ingen rödlöksmarmelad hemma så kan man göra den själv. 

Rödlöksmarmelad
3 st skivade rödlökar
2 dl socker
2 msk ättikssprit
1 st stjärnanis
salt

Koka ihop allt ca 10-15 min

Spännande smaker med örter och rödlök och grevé