VÅRA VARUMÄRKEN

Klicka på något av varumärkena för mer info

start

NÅGRA ORD FRÅN ostmästaren

Det är en konst att göra ost, men det är även en konst att lagra och förädla. Det krävs kunskap och år av erfarenhet för att ta hand om ostarna på bästa sätt. Wernersson Ost har istället för egen tillverkning och ysteri, specialiserat sig på lagring och förädling av ost. Wernersson Ost har funnits sedan 1930 och vår passion för ost är ständigt närvarande. Vi vet att varje ost kräver sin speciella behandling. Genom att vi lagrar och förädlar i stora lager i Ulricehamn kan vi ha ett stort sortiment från hela Europa. Osten som kommer hit är sällan färdig att avnjutas direkt. Precis som ett vin erhåller nämligen ost sin höjdpunkt först efter en omsorgsfull lagring.

Vi kontrollerar våra ostar varje dag. Bara genom att titta på osten kan en erfaren och skicklig ostmästare avgöra om mognaden går som planerat. Ostmästaren tittar bl.a. på ostens yta och form. Kontroll sker också med ostborr. En cirka tio centimeter lång kilformad bit tas ur osten för att bedömas genom smak, doft, konsistens och textur.

Noggrant utvalda

Se första filmen om från Wernersson ostmästare. 
Våra ostar kommer till Ulricehamn utvalda från hela Europa 

 

SeFilmen


LAGRINGEN 

Hos oss får osten ligga till sig, mogna och utveckla sin karaktär. Varje ostsort har sina egna bestämda villkor och lagringstiden varierar från ett par månader, upp till ett år eller mer. Själva lagringsprocessen är ett hantverk som kräver stor noggrannhet och omsorg. Lagerutrymme, temperatur, tillsyn och hantering – allt måste stämma. Dessutom ska många ostar vändas och vaxas om, enligt en viss tidsplan, för att utvecklas på bästa sätt.


SMAKERNA KOMMER TILL LIV

Under mognadsprocessen är det mycket som händer. Förutom de faktorer som vi nämnt tidigare, påverkas mognaden av ostens mikroflora, salt- och vattenhalt samt PH-värde. Protein och fett bryts ned och osten får en djupare färg och starkare smak. Hur konsistensen blir avgörs till viss del av fetthalten. Hög fetthalt ger en mjuk och smidig ost. Om osten är mager blir den sprödare. Det är därför ett konststycke att lagra mager ost och ändå behålla konsistensen så den inte blir svårhyvlad eller smulig.


YTTERLIGARE FÖRÄDLING

En del ostar smaksätts för att få sin speciella smak. Då tillsätts kryddor, örter och annat välsmakande. Det kan vara kummin, men också mer exotiska smaker – allt från oliver till brännässlor! På Wernersson Ost smaksätter vi själva i efterhand. Då injiceras alkohol i osten, t.ex. whisky, brännvin, portvin eller cognac. Det är mycket små mängder som tillsätts. Men för ostens smak gör det stor skillnad.


Vaxning & Spritning

Se den andra filmen om Wernersson ostmästare. 
Så vaxas och spritas en ost. 

 

SeFilmen

Bitning & etikettering

Se den tredje filmen om Wernersson ostmästare.
Så bitas och etiketteras en ost för hand.

 

SeFilmen