Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Opastöriserad ost och gravid

Opastöriserad ost och gravid

Troligen har du som gravid fått höra att du ska undvika opastöriserad ost i största möjliga utsträckning. Men vad är då opastöriserad ost, och varför ska det undvikas?

Opastöriserad ost baseras på opastöriserad mjölk, som till skillnad mot pastöriserad och termiserad ost inte genomgår samma upphettning i sin tillverkningsprocess.

Opastöriserad mjölk upphettas precis som dem men bara upp till 30°C. Det är tillräckligt för att mjölken ska fungera på ett bra sätt i tillverkningsprocessen. Den låga temperaturen gör att alla bakteriekulturer överlever i mjölken. Något som i slutändan resulterar i mer komplexa, doftrika och smakrika ostar.

#tema

Opastöriserad ost - vad gäller för mig som väntar barn?

I opastöriseriserad ost finns risken att listeriabakterier förekommer, vilket i värsta fall kan skada barnets tillväxt. Det är ovanligt att detta händer, men det är bättre att vara på den säkra sidan och istället i största möjliga mån välja pastöriserad ost.

Undvik därmed i största utsträckning ost gjord på opastöriserad ost. Kittostar och ostar med mögel t ex brie, gorgonzola, chèvre, taleggio ska inte ätas när man är gravid. Mögel- och kittostar är mjuka, blöta ostar med ett neutralt pH-värde. Det gör att listeria kan föröka sig ganska snabbt i dessa ostar om de förorenas med bakterien. Det gäller oavsett om de är gjorda på pastöriserad eller opastöriserad mjölk. Även färskostar gjorda på opastöriserad mjölk ska undvikas, de är dock ovanliga i Sverige.

Fråga oss