Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Pastöriserad ost

När du väntar barn får du ofta höra att du ska hålla dig till pastöriserad ost. Men vad är egentligen pastöriserad ost, och varför är det att föredra för dig som är gravid?

Vad innebär pastöriserad?

När mjölk pastöriseras upphettas det till nivåer där de flesta bakterier dör. Värmebehandlingen tar därmed på flera sätt kål på mikroorganismer som riskerar att göra oss sjuka.

Exempel på lämplig pastöriserad ost som förekommer i stor utsträckning i Sverige:

  • Hårdost, till exempel Präst®, Herrgård®, eller parmesan.
  • Mjukost, i förpackning eller på tub.
  • Fetaost som är pastöriserad.
  • All ost som det inte står uttryckligen att den är gjord på opastöriserad mjölk, kan man utgå ifrån är pastöriserad.

Opastöriserad ost har till skillnad från pastöriserad, generellt inte genomgått samma upphettning och riskerar i vissa fall att innehålla listeriabakterier. Listeria är något som du som gravid definitivt ska undvika, därmed avrådes du i de flesta fall från opastöriserade ostar. Vissa undantag finns.

Tips! Du kan även pastörisera hemma. Det gör du genom att hetta upp osten tills att den börjar bubbla, för att använda t ex i matlagning. Då går det fint att äta även för dig som är gravid.


Vad ska jag tänka på i ostväg när jag är gravid?

Ost är en bra källa för kalcium, vilket är bra för barnets utveckling. Du kan därmed njuta av de flesta ostarna även när du väntar barn. Undvik i största utsträckning däremot att äta opastöriserad ost och håll dig till ost såsom hårdost, mjukost, och färskostar gjorda på pastöriserad mjölk.

Läs alltid på förpackningen eller fråga på restaurangen så att du vet säkert att osten passar dig.

#tema

Goda recept med pastöriserad ost

Muffins med mesost

Visst kan du baka med ost! Söt mesost gör sig perfekt i muffinssmet och tillsammans med lite fruktyoghurt blir det magi. Snabblagat, gott, och en rolig twist på det gamla muffinsreceptet. Här hittar du hela receptet.

The Marvelous Meltdown hamburgare

En uppdaterad version av den klassiska cheeseburgaren är att tillsätta en fonduesås på Jarlsberg som topping. Den smälta ostsåsen blir perfekt på den nygrillade hamburgaren. Du hittar receptet här

Fråga oss