Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Vilken är den godaste mögelosten?

Mögelosten är en smakrik delikatess som är populär på charkbrickan, likväl som den är en uppskattad ingrediens i många maträtter. Osttypen kan delas in i två huvudkategorier – vitmögelost och grönmögelost. Vilken som är den godaste mögelosten beror på ens egna smakpreferenser och är upp till varje individ att avgöra vad man gillar mest. Här kommer vi att gå igenom några av de mest omtyckta mögliga ostarna, hur de tillverkas och hur du bäst avnjuter dem.

Hur tillkommer möglet i ostarna?

Det är möglet i mögelosten som ger den dess distinkta lukt och karaktäristiska smak. När det kommer till grönmögelostens mögel har kulturen penicillium roqueforti tillsatts slutprodukten, vilket ger den fläckiga blågröna färgen. När det kommer till vitmögelost tillsätter man istället kulturen penicillium candida eller P. camemberti, som tillåts växa på utsidan av osten under ett par veckor.

#tema

Vilken är den godaste mögelosten i mat?

Mögelost utgör en fantastiskt god komponent i mat och kan användas till en uppsjö av olika rätter. Vanligast är att man använder grönmögelost till varma rätter, vilket sätter en kraftfull smak på krämiga pastarätter, varma matpajer och smakrika såser. De godaste mögelostarna i matlagning sägs vara gorgonzola eller Saint Agur, men det är givetvis en smaksak. 

Vitmögelost är inte lika flitigt använt i varmrätter, men kan med fördel användas i olika typer av tilltugg för att tillsätta krämighet och smak. Det kan exempel serveras smält över grillad sparris tillsammans med knaperstekt bacon eller toppas på en vit pizza ihop med crème fraiche, grönkål och pecorino.

Godaste mögelosten på ostbrickan

Det finns många olika typer av mögelost med unika smaker och texturer. Vilken som är den godaste mögelosten beror på dina smakpreferenser, då vissa föredrar milda och fylliga smaker, medan andra föredrar starka och kraftfulla smaknoter. För att skapa en ostbricka som passar alla sällskap kan du inkludera olika ostsorter. Några vanliga vitmögelostar är brie och camembert och när det kommer till grönmögelostar är roquefort och stillton uppskattade. Du kan även komplettera ostbrickan med någon hårdost, exempelvis gruyère eller pecorino. Servera gärna ostarna tillsammans med kex, marmelad och vindruvor för en fulländad smakupplevelse.

Fråga oss!