Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Taleggio ost från Val Taleggio, Lombardiet

Taleggio är en ost som ursprungligen kommer från Italien och som får sitt namn från sin födelseort: Val Taleggio i Lombardiet. Osten har mycket gamla anor, den nämns redan under antiken av romerska författare som till exempel Cicero och Cato. Taleggion har med andra ord ätits och uppskattats i flera tusen år och nu är det din tur att få smaka på denna delikatess! 

Wernerssons har valt ut tre riktigt fina varianter av denna ost: Taleggio. Läs mer nedan om Taleggions karaktär och vad den passar bäst till.

#tema

Taleggio - en kittost

Taleggio är en kittost, det innebär att den under lagringen upprepade gånger tvättats med saltvatten för att förhindra mögel- och bakterietillväxt. Tvättningen gör att osten utvecklar ett karakteristiskt rosa eller orange skal som är ätbart. 

Taleggio har en kraftig doft som påminner om svamp, jord eller jäst. I jämförelse så är smaken mild och med en överraskande fruktig ton. Taleggio görs på komjölk och är härligt krämig och gräddig i konsistensen, det är inte svårt att förstå ostens långvariga popularitet.  

Osten Taleggio: Vad passar till? 

Sötare drycker passar utmärkt till Taleggio. Ett bra val är kraftiga och söta ölsorter så som klosteröl och ale. Vill man hellre ha vin till så rekommenderas ett sött och fruktigt vin som lyfter fram ostens gräddiga toner. 

Taleggio passar perfekt på ostbrickan, både som hors d’oeuvre före maten eller som avslutning på middagen. Kombinera taleggion med söt senap, honung, marmelad eller färsk frukt för den allra bästa smakupplevelsen Taleggio fungerar också utmärkt i matlagning: ta med den i sallader, lägg den på en grillad smörgås eller riv den över pasta.  

Fråga oss