Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Pecorino ost

Pecorino är en lagrad, hård fårost med ursprung i Italien. Den tillverkas i flera regioner i Italien och finns som färsk, mellanlagrad och vällagrad. De olika huvudtyperna av pecorino är alla ursprungsskyddade inom EU och kan alltså bara tillverkas i en viss region och enligt fastställda metoder. 

Vad är pecorino för ost?

Pecorino är en hårdost gjord på fårmjölk, ibland tillsätts lite komjölk. Osten är känd för sin sälta och sin hårdhet, smakerna är rika och kraftigt koncentrerade. Osten är nästintill ett måste i det italienska köket, i synnerhet i mellersta och södra Italien, där den ofta används i stället för den dyrare parmesanen. 

Pecorino finns i flera olika varianter, till exempel: 
- Pecorino romano: Den mest emblematiska pecorinovarianten. Ursprungligen producerades den i Lazio, av mjölk från får som betat på ängarna utanför Rom men till sist blev den så populär att Rom inte klarade av att möta efterfrågan. Sedan 1800-talet framställs därför osten även på Sardinien. 
- Pecorino sardo: Den ursprungliga pecorinon från Sardinien. Osten framställs i formar som läggs i lake och sedan röks lätt innan de tillåts mogna i svala källare. 
- Pecorino toscano: Denna pecorino från Toscana kan ätas redan efter 20 dagar men lagras ofta i upp till fyra månader för att bli fast och hård.Ostens utsida gnids med tomat, aska och/eller olivolja vilket ger skalet olika karaktäristiska färgnyanser.
Pecorino siciliano: Den sicilianska pecorinon har sitt ursprung i det antika Grekland. När greker bosatte sig på Sicilien under förantiken så tog de med sig sina ostrecept, pecorino siciliano ansågs under antiken vara en av världens bästa ostar.

Ost med anor från Romarriket

Pecorino är en av världens äldsta ostsorter med anor från Romarriket. Den nämns till exempel av Plinius den äldre i hans Naturalis historia. Romerska soldaters matransoner innehöll bland annat pecorino då osten håller länge, är näringsrik och är lätt att bära med sig.

  • Hos oss på Wernerssons hittar du olika Pecorino varianter, för att avnjutas på bästa sätt:
#tema

Tips på hur man använder Pecorino ost i matlagning

Pecorino har flera användningsområden. De hårda lagrade varianterna används i Italien för att riva över pastarätter och soppor. En måltid kan avslutas med lagrad pecorino serverad med päron och valnötter och med stark kastanjehonung ringlad över. Den går bra att använda i maträtter som kräver smält ost såsom pajer och gratänger men man kan också tillsätta den till en enkel, fräsch sallad med tomater, basilikablad och en fin olivolja.

Fråga oss