Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Engelsk mögelost

England har några riktigt välsmakande ostar som kanske inte är lika välkända som ostar från de typiska ostländerna såsom Frankrike eller Schweiz. Ostar såsom engelsk cheddar äts världen över och blåmögelosten stilton är en riktig favorit hos finsmakaren. Det tillverkas mängder av hårdostar men att producera mögelostar är inte lika vanligt i det engelsktalande landet. 

Även om mögelost kan låta oaptitligt så går det givetvis att äta det som kallas mögelost; som ofta förekommer i gröna eller vita varianter. Det är ej att förknippa med gammal ost som har börjat mögla – ty den osten ska genast kastas bort. För att tillverka mögelost   

En av de tydligt mest välkända engelska mögelostarna är Stiltonosten. Den härligt pikanta, salta osten är världsberömd och är namngiven efter orten Stilton. Var osten får tillverkas är noga reglerat och endast auktoriserade mejerier får tillverka den fylligt smakrika osten. Endast tre områden får tillverka Stilton; Leicestershire, Nottinghamshire, samt Derbyshire. 

Du kan läsa mer om den engelska mögelosten tillika delikatessen Stilton här.

#tema

Utvalda engelska mögelostar ur Wernerssons sortiment

- Ilchester Stilton är ofta kallad ”king of cheesesoch känns igen av sin hårda skorpa och fylliga, salta smak. Mögelsporerna syns över hela osten mognadstiden är mellan 6 till 8 månader. En stolthet bland de engelska mögelostarna – en riktig klassiker!

- Vår egen Stilton är kraftfull i smaken och har en rik och fylllig ton. Noga utvald och en härlig smaksensation på ostbrickan.

Ostbrickan God Jul går egentligen att avnjuta året runt men blir speciellt god i juletidens stress. Här samsas Ilchesters Whisky Cheddar med en smakrik Stiltonost. Tillsammans med en söt fikonsalsa blir det en perfekt liten färdigkomponerad ostbricka! 

Fråga oss