- Ostbricka
- Camembert och brie - vad är skillnaden?
- Vilka sorter av ädelost finns det?
- Är ost laktosfri?
- Små ostar
- Olika ostar - njut av flera smaker
- Godaste mögelosten
- Pecorino och parmesan – skillnad
- Mjuka ostar
- Veganska ostar
- Vegetariska ostar
- Ost efter maten
- Hårdost - märken och sorter
- Lagrad hårdost
- Syrlig ost
- Syrlig färskost
- Ost utan fett - Finns det?
- Plockmat
- Ostsorter
- Julostar
- Ost på julbord
- Namn på ostar
- Färskostar
- Getostar
- Kittostar
- Mögelostar
- Blåmögelostar
- Grönmögelostar
- Vitmögelostar
- Dessertostar
- Chèvreost
- Chèvre laktosfri
- Lagrad ost
- Cheddarost
- Delikatessostar
- Hårdostar
- Starka ostar
Namn på ostar
Namn på ostar
Alltsedan ost blev en stapelvara i hushåll världen över har det tillkommit fler och fler ostsorter. Namnen är numera många, och kan vara svåra att hålla isär. Har du språkkunskap inom franska, spanska, eller italienska är det enklare att förstå både var ifrån namnet kommer ifrån men även hur de uttalas, annars kan namnet vara en utmaning att förstå sig på.
Många ostar kommer ifrån Frankrike och Schweiz där vissa typer av ostar kan uttalas på ett helt annat sätt än hur de stavas. Bland de mer svåruttalade kan vara brillat savarin [brija savaräng], brie de meaux [bri dö må], roquefort [råckfår], och chèvre [schäävr, inte schevreh som vissa säger].
Här hittar du alla ostar som återfinns i Wernerssons sortiment.
Varför heter osten som den gör?
I många fall så är namnet givet efter det område eller region som osten ursprungligen, eller idag tillverkas i. Exempel på dessa är cheddar (från engelska orten Cheddar), brie (namngiven efter den franska provinsen Brie), och appenzeller (från Appenzell-regionen i Schweiz).
Namnen på ostarna kan även komma ifrån typiska handelstitlar och andra betydelsefulla personer som varit verksamma inom ostkultur. Ett typexempel är den krämiga osten Brillat Savarin som är döpt efter den franska statsmannen tillika gastronomen Jean Anthelme Brillat-Savarin. Våra svenska ostklassiker grevé ®, präst ®, och herrgård ® tillhör även dem den här kategorin av ostar med traditionella namn.
En annan vanlig anledning till att osten heter vad den gör är att den direkt reflekterar vad för sorts produkt det är. Namnet kan alltså i all enkelhet förklara vilken kategori som osten tillhör och vad man som konsument därmed kan förvänta sig. Exempel på detta är chèvreost (chèvre = get, gjord på getmjölk), Danablu (en sammansättning av dansk och blåmögelost), och queso de cabra (betyder bokstavligen ost från get).
Vilken är världens dyraste ost?
Världens dyraste ost kommer från Serbien och heter Pule. Den kostar runt 1000 euro per kilo och tillverkas av åsne- och getmjölk på naturreservatet Zasavica. Eftersom en åsna bara producerar ca 2 dl mjölk om dagen och det krävs över 20 liter mjölk för att tillverka en ost så produceras bara ett fåtal puleostar och deras sällsynthet driver upp priset.
Vilken ost är populärast?
I Sverige tycker vi om våra inhemska hårdostar. Präst, Grevé och Herrgård ligger i topp men förstaplatsen intas av hushållsosten. Svenskarnas ostkonsumtion motsvarar genomsnittet i EU men när det gäller hårdostar så är vi världens största konsumenter, 13 kg per person och år.
Vilka mögelostar finns det?
Det finns två huvudtyper av mögelost. Vitmögelost, där mögelsvamp tillåts växa på ostens utsida under några dagar, samt blågrön mögelost där mögelsvampen växer både på in-och utsida. Den senare typen kallas även ädelost i Sverige. Brie, Camembert och Brillat Savarin är exempel på kända vitmögelostar. Bland blågröna mögelostar finns till exempel Roquefort, Gorgonzola och Stilton.