Stäng

+46 (0)10 - 161 56 00
#tema

Vad är ricotta?

Ricotta är en krämig, vit, italiensk färskost som påminner om keso. Ricotta kan göras på mjölk från ko, får, get eller från vattenbuffel. Ricotta betyder omkokt och namnet kommer av att ricotta tillverkas av biprodukter från tillverkningen av andra ostar.

Hur tillverkas ricotta?

När man tillverkar hårdost så produceras en stor mängd vassle som biprodukt. För att göra ricotta så värmer man upp vasslen igen tillsammans med tillsatt vinäger eller citronsaft och ibland även extra mjölk och efter ett tag så bildas små korn av ostmassa. Efter att överflödig vätska har silats av så återstår bara de fluffiga, vita gryn som utgör ricotta. I dag görs dock ricotta även direkt på färsk mjölk i stället för vassle.

Ricottans historia

Det finns belägg för att ricotta har producerats på den italienska halvön sedan bronsåldern. Från början var denna typ av syraystad ost förhärskande men den ersattes efter hand av löpeystad ost som hade längre hållbarhet. Vasslen som blev över efter tillverkningen av de hårdostarna användes för att skapa nya syraystade ostar av ricottatyp.

#tema

Varianter av ricotta

Förutom den färska ricottan finns även flera typer som framtagits för att förlänga ricottans hållbarhet.

  • - Ricotta salata (saltad ricotta) är en pressad, saltad, torkad och lagrad variant med fast konsistens som rivs över mat.

- Ricotta infornata (ugnsbakad ricotta) är ricotta som får stå i ugnen tills den utvecklar en brun yta, ibland tillåts den stå inne tills osten är brun rätt igenom.
- Ricotta affumicata (rökt ricotta) produceras i ett rökeri där osten får stå i röken tills den utvecklat en grå eller brun yta och sugit åt sig en kraftfull, rökig smak.
- Ricotta forte (stark ricotta) är en apulisk specialitet där ricottan lagras under lång tid tills den blir en brun pasta med pikant smak.

Hur använder man ricotta?

Ricotta är en uppskattad ingrediens i många italienska efterrätter och används till exempel i ostkaka och cannoli. Ricottan används med fördel i kakor och andra bakverk men kan även vispas fluffig och blandas med smaksättare som socker, kanel, jordgubbar eller choklad och serveras som dessert. Ricotta används även i maträtter så som pasta, pizza, lasagne och ravioli.

Fråga oss